Om en annan scout frågar om koranbränningarna så är det nog för att de är nyfikna, att de inte riktigt förstår varför det hänt och vill veta mer. Eftersom religiösa skrifter är viktiga för många så kan en del vara ledsna eller upprörda. Att någon vill prata om hur du som svensk ser på det är en del av utbytet av erfarenheter under lägret. Nyfikenhet är bra. Varje samtal där två människor möts är en möjlighet att öka förståelsen och respekten för varandras kulturer. Vi kanske tycker olika och det är alltid ok.
A friend in each and every country
På jamboreen träffar du personer från hela världen, personer från olika länder, med olika religioner, från vitt skilda sociala, kulturella och ekonomiska omständigheter, med olika sexuell läggning och könsuttryck. Jamboreen ger er en möjlighet att prata med varandra och lära känna varandra.
På jamboreen träffar du personer från hela världen, personer från olika länder, med olika religioner, från vitt skilda sociala, kulturella och ekonomiska omständigheter, med olika sexuell läggning och könsuttryck. Jamboreen ger er en möjlighet att prata med varandra och lära känna varandra.
Vi hoppas att du tar chansen och lär känna många nya vänner. Men precis som alltid inser man ibland att man inte alltid tycker likadant eller att man inte vet så mycket om vad personen kommer ifrån. Då är det viktigt att vara nyfiken men även vara öppen för att vi inte alltid tycker lika, och det är okej!
Ett ämne som du kanske kommer stöta på under jamboreen rör Sverige och koranbränningar. Nyfikna scouter från andra länder kanske vill prata med dig om vad som hänt och vad just du tycker om det. Att prata med andra gör att fler människor förstår varandra bättre och det blir mindre konflikter i världen. Men det kan kännas svårt att svara på det och därför har vi satt ihop en kort Frågor-och-svar. Prata även gärna med din scoutledare om du har funderingar.
Frågor och svar-materialet är framtaget av jamboreeprojektet som ett stöd till dig som deltagare, ledare och IST på världsscoutjamboreen i Sydkorea.
Nej, i Sverige kan man demonstrera om vad man vill och bränna både bibeln och koranen eller svenska flaggan. Det är en del av den svenska yttrandefriheten. Man kan i Sverige säga vad man vill offentligt om samhället och religioner även om andra människor blir upprörda eller ledsna.
Nej, det är enskilda personer. Det finns också utländska stater och organisationer som inte är svenska som driver påverkanskampanjer för att öka antalet koranbränningar och sprida dåliga rykten om Sverige. Vissa av dem är ryska. Det har också statsministern sagt i ett uttalande.
Prova gärna att förklara det för den du pratar med. Ofta när man tar samtalet går man därifrån med en bra och glad känsla – två personer som förstår varandra lite bättre och som berättar om det för andra. Det ger en ökad förståelse, och respekt sprider sig över världen ett samtal i taget. Men om du inte vill ta samtalet måste du inte. Du behöver aldrig prata med någon du inte vill prata med eller om något du inte vill prata om. Glöm inte att du alltid kan prata med din ledare om hur du känner.
Du får alltid tycka och säga vad du vill! Det gäller den här frågan precis som alla andra frågor. Tänk på den andra personens känslor när du väljer hur du säger det du tycker. Det är en del av respekten för andra – och det gör det också lättare för dig att nå fram med din åsikt.
Scouternas verksamhet bygger på våra värderingar, värderingar som är sammanfattade i scoutlagen. Två punkter som är extra relevanta i denna fråga är punkt 1 och punkt 4. I punkt 1 står det att en scout söker sin tro och respekterar andras. I punkt 4 står det en scout visar hänsyn och en är en god kamrat.
Liknande wsj23
Nu är alla i Sverige igen!
Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...
Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen
Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...
Ska vi byta grejer med varann?
Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.