WSJ2322 december 2022

Bästa tipsen från förpatrullen 

Vi skickade iväg en förpatrull med tre spejare som under några dagar har rekat läget inför vår kontingentsresa till Sydkorea.

Vår kontingentsresa för deltagare och ledare kommer bestå av upplevelser på fem olika platser: 

SaeManGeum​ – där vårt lägerområde och där vi håller till från den 1-12 augusti. 

WonKwang University – här kommer vi samla hela svenska kontingent innan lägret. 

Seoul – är landets huvudstad, en pulserande storstad​ som är centrum för politik, ekonomi, populärkultur och skönhetsindustrin.​ Här finns allt från nattmarknader till traditionella slott och museer. 

Gangwondo World Jamboree Center​ – ligger i norra Sydkorea och här var världsscoutjamboreen 1991.​ I närheten finns nationalparken Seoraksan och här kan vi förhoppningsvis få det lite svalare och torrare.  

Busan – ligger i sydöstra Sydkorea och är en landets andra största stad. Det är en hamnstad med både fiske och stränder. Staden var aldrig ockuperad av Nord, men det finns mycket historia kring den japanska ockupationen och det var här som svenska militärsjukhus upprättades under Koreakriget.​ 

SaeManGeum​ och WonKwang University kommer vi alla vara i samtidigt, men de andra ställena kommer vi besöka i lite olika ordning, vissa före lägret och för andra blir besöken efter. Förutom upplevelser på dessa fem platser så kommer vi säkert få uppleva massor av äventyr även på resorna såklart. Ingen av oss vet riktigt vad vi kommer få uppleva, men en sak är säkert: det blir ett riktigt häftigt äventyr! 

Nu tillbaka till förpatrullen: Oscar, Botte och Gustav, som faktiskt besökt de fem platser, och deras bästa tips inför resan. 

Handla med busskortet? Ja faktiskt! 

Flyget landade i Seoul som blev vår första kontakt med landet och vi fick lära oss massor med detsamma. Vi tog oss runt i staden med kollektivtrafik och det gick hur smidigt som helst, men det kan vara bra att komma ihåg pengarna… Betalkort fungerade nästan överallt (både Visa och Mastercard) men däremot behövs kontanter för att ladda sitt T-money card som används i kollektivtrafiken. De laddas med kontanter i små närbutiker eller i automater på stationerna. Kortet ”tappas” vid både in- och utträde och då dras resan från saldot på kortet. På en veckas mycket tunnelbaneåkande i Seoul och Busan förbrukade ca 25 000 KRW. Men till skillnad från våra svenska kollektivtrafikkort så funkade även T-money card i mindre butiker som 7-11 – superbra när man blir lite törstig i värmen. Men du, spring nu inte ut och försök växla till koreanska won i Sverige, det går nämligen inte. Men däremot finns det många bankomater och oftast kunde man välja instruktioner på engelska. 

 När kortet väl var laddat tog vi oss runt till olika sevärdheter. Munskydd var under vår rekresa (oktober 2022) obligatoriskt inomhus och i kollektivtrafik men inte i övrigt. Missade man att ta på munskyddet blev man uppmanad att göra det och saknade man det kunde man bli nekad att gå in i en butik.  

Det finns mycket historia och traditionella inslag i stad. 

En lite modernare sida av Seoul är såklart k-kulturen som man kan springa på lite överallt.  

Va sa?!? 

Förstod du vad de sjöng i filmklippet från gatuuppträdandet? Det gjorde inte vi. För oss var språkbarriären hög. Det är få koreaner pratar bra engelska och de är blyga med att använda det de kan. Och vi är minst sagt undermåliga kunskaper i koreanska och vi har upptäckt att man säga något på koreanska uppskattas det mycket, så nu är det bara att börja hårdträningen! Tips är appen Duolingo. Appen Papago som hjälpte oss med översättning var för oss ovärderlig och funkar mycket bra för översättning av exempelvis skyltar Ett annat tips är att ha fått hotellnamnet nerskrivet i Hangul på en lapp så att man åtminstone kan visa upp vart det är man vill.  

Men till skillnad från problemet med språket så är laddningen av mobilen väldigt enkelt. Elkontakterna är samma som i Sverige och på kaféer och liknande ställen finns gott om eluttag, här finns det ofta även offentligt wifi. Kom ihåg att översättningsappar och kartappar drar batteri så under en heldag på stan behöver man oftast ladda mobilen även om man har en relativt ny mobil med bra batteri. En powerbank i bakfickan är ett hett tips.  

För ett par hundralappar kan man köpa ett obegränsat dataabonnemang som man kan använda i telefonen. Glöm inte att kolla upp i förväg om din mobil klarar dual-SIM – det är väldigt smidigt att kunna ha både sitt svenska och sitt koreanska mobilabonnemang igång samtidigt, var dock noga med inställningarna så att du surfar på rätt nät!  

“Kittlar dödsskönt i kistan”, nästan jämnt 

När det är varmt behövs det fyllas på med mycket vatten. Vattnet i kranar är drickbart och smakar okej. Det kan vara bra att ha lite vätskeersättning för att säkerställa både vätske- och saltbalansen. En annan nödvändig sak är ju toaletten. Offentliga toaletter är hyfsat vanligt och det går annars ofta bra att låna på kaféer. De toaletter vi har besökt har varit otroligt rena och fräscha, men däremot skilje de sig lite från våra i Sverige – framförallt spolningen. 

Korean bbq, bibimbap och nudlar är baskost. Det är oftast väldigt vällagat och gott, kryddigt men sällan väldigt starkt. Till frukost kan det dock upplevas lite ovan och väl kryddigt. En koreansk frukost kan bestå av ris- och böngroddssoppa vilket å andra sidan inte smakar så mycket alls. Sen får man typ alltid kimchi.  

Mat serveras oftast ”uppdelat” i små skålar. Det gör det enkelt att välja bort sådant som man inte tål eller tycker om (om man förstår vad varje sak är, vilket inte alltid är helt enkelt). Det är ätpinnar som gäller som bestick – så är du inte expert så är det en till sak du kan öva på.  

Kaffe är numera standard framför te. Trots det skrattar koreanerna lite åt vår svenska kaffekonsumtion. Kaffekedjor finns överallt men däremot serveras det sällan kaffe på restaurang efter mat. Förutom att kaffeabstinens så är det bra att vara förberedd att mot annan abstinens: hunger. Se till att alltid ha en proteinbar eller godisbit med dig, det är inte alltid de mattider man själv vilja ha och det är inte alltid man blir så mätt som man skulle vilja.  

Pling plong – ingen rast ingen ro 

Allt låter och blinkar i Korea. När tunnelbanan kommer spelas en truddelutt. Bilen pingar med massa olika signaler för allt möjligt. Övergångsställen låter mer och på fler sätt än i Sverige. Dessutom är städerna Seoul och Busan storstäder och väldigt intensiva. Har man behov av en stunds avkoppling behöver man planera in det för det är MÅNGA intryck.   

Hissar, rulltrappor och ramper finns allt som oftast men det går inte att räkna med på samma sätt som i Sverige. Trapporna ses som en del i vardagsmotionen. 

Efter detta träningspass pustar vi ut. Håll utkik efter fler tips! 

Oumbärliga appar (testat på iPhone)  

Papago – översättningsapp. Ta en bild, ladda upp ett foto eller skärmdump, prata in och den översätter på ett kick både från koreanska till engelska och tvärt om. Räddaren i nöden nummer 1!  

Naver Map – bästa kartappen även om den inte är perfekt på engelska. Google Maps funkar inte alls. Apple maps funkar skapligt.  

Subway Korea – din guide i Seouls tunnelbanedjungel

Metro Busan Subway – bra app för Busans tunnelbana 

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.