WSJ2326 juli 2023

Besök vid DMZ

När man säger Sydkorea går tanken för många till relationen med Nordkorea och The Korean Demilitarized Zone (DMZ) – gränsen mellan länderna.

Om man tittar på fotografier tagna över Fjärran Östern nattetid ser man en stor, märkligt mörk fläck. Detta mörka område är Demokratiska folkrepubliken Korea. Bredvid i detta mystiska svarta hål glittrar Sydkorea, Japan och nu även Kina vackert av välstånd. 

/ Texten är inledningen till ”Inget att avundas: vardagsliv i Nordkorea”, en journalistisk reportagebok av Barbara Demick 

Alla scouter, ledare och IST med kontingentresa får göra ett besök till The Korean Demilitarized Zone (DMZ), som är en av världens mest hårdbevakade gränser, någon gång under sin tid i Sydkorea. De första besöken gjordes 25 juli. 

– Jag tycker det känns lite läskigt att detta faktiskt är verklighet. Man ser ju detta i media och vet att Nordkorea existerar, men jag tänker inte på att det faktiskt är på riktigt jag utan jag tänker mest på det som en film – som någonting som kanske är en historia. Men det är på riktigt, det bor faktiskt riktiga nordkoreaner här, som går på andra sidan. Jag ser ur ett helt nytt perspektiv. Det är lite läskigt att de lever ett slut ett liv och att vi tittar på, fortsätter Naomi från Soffliggarna. 

Det är en utflykt som belyser att ett land och ett folk har delats upp utan möjlighet till besök över gränsen. En utflykt om längtan, längtan efter återförening, längtan efter fred och längtan efter att komma hem. Men också en upplevelse som präglas av krigets fasor och som illustrerar hur lätt det är att ta fasta på information som vi inte med säkerhet vet är korrekt eller vem som är avsändaren. Två stopp görs under dagen. Ett stopp är ett besök på den före detta amerikansk militärbas Camp Greaves i Imjingak där det mänskliga lidandet i krig blir plågsamt påtagligt i ett DMZ-museum.  

– Jag tycker att det var häftigt att åka gondolerna över floden, speciellt när det var så inhägnat och med massor av minor och sånt. Det var ju väldigt speciellt, säger Märta från avdelningen Gräsrötterna.  

Ett annat stopp är vid en utsiktsplats Odusan Unification Observatory, där man kan se in i Nordkorea och där rester av tidigare förbindelser mellan länderna vittnar om det slutna Nordkorea.  

– Det känns intressant men konstigt, det är som att vi står och kollar på dem som om vi är ett zoo. Vår guide sa ”om ni har tur så ser ni människor”. Det känns konstigt för de är också människor och de kan inte se oss, säger Sofie från avdelningen Soffliggarna. 

Dagen ger oss en egen upplevelse om att det högteknologiska Sydkorea vi reser i faktiskt är i krig och hur nära, men annorlunda Nordkorea är. Dessutom ger dagen en inblick i Nordkorea men också kring källkritik kopplat till propaganda och mytbildning. 

– Det är kul att få se detta och att ha varit här. Vi har varit uppe i observatoriet och man ser verkligen skillnaden mellan bebyggt och bebott i Sydkorea medan det är platt och helt annorlunda på andra sidan floden i Nordkorea, säger Linus från avdelningen Soffliggarna.  

– Det är väldigt kul och lärorikt. Man har hört mycket rykten och sånt men det är intressant att få se det på riktigt, säger Valter från avdelningen Gräsrötterna. 

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.