WSJ2313 augusti 2023

Busan och Seoul fylls av svenska scouter

Samtidigt som några av de avdelningar som kom först till Sydkorea innan Jamboreen börjar komma tillbaka till Sverige startar andra avdelningar sitt utforskande av Sydkorea. I Seoul och Busan besöker vi museer, vandrar i nationalparker, lär oss mer om Sydkoreas historia, kulturarv och njuter av standliv. I Busan har scouterna bland annat besökt UN Peace […]

Samtidigt som några av de avdelningar som kom först till Sydkorea innan Jamboreen börjar komma tillbaka till Sverige startar andra avdelningar sitt utforskande av Sydkorea. I Seoul och Busan besöker vi museer, vandrar i nationalparker, lär oss mer om Sydkoreas historia, kulturarv och njuter av standliv.

I Busan har scouterna bland annat besökt UN Peace Memorial Hall. Där fick de lära sig om Koreakriget och lidandet det innebar. Utställningen omfattar också FN:s arbete med att förhindra krig och minska lidande.

UN Peace Memorial Hall är en stor byggnad högt uppe på ett berg i Busan. Utställningen sträcker sig över två våningsplanupptar. På det första planet berättades det mer om Koreakriget medan plan 2 främst fokuserade på FN:s fredsbevarande arbete. Utställningarna består av dioramor, foton, filmer och föremål. Sverige omnämns på flera olika platser i museet, bland annat om vilken roll vi spelade under Koreakriget.

Tanken med besöken är att deltagarna får en djupare förståelse för militära konflikter och börja fundera på hur vi kan skapa en fredligare värld. Som en aktivitet fick patrullerna i samband med besöket skapa en film med ett fredsbudskap till världen som svarade på frågan "vad kan vi göra för att skapa en fredligare värld?"

Ett annat besök som gjorts under dagen är National museum of forced mobilization during the japanese occupation. Det här museet tar upp den del av koreahalvöns historia som tog plats mellan 1910 och 1945, innan koreahalvön delades upp i Syd- och Nord- korea. Under denna period var Korea annekterat av Japan och det är omöjligt att missa hur denna tid i historien har satt spår i den koreanska folksjälen, och hur den fortfarande påverkar relationen med Japan.

National museum of forced mobilization during the japanese occupation har upprättats i Busan som en plats att lära sig om och av historien, om fred och mänskliga rättigheter. Museet berättar om hur Japan utnyttjade den koreanska befolkningen under den japanska ockupationen och visar upp så väl omfattningen som det personliga lidandet som tvångsmobiliseringen orsakade.

I morgon fortsätter äventyret!

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.