WSJ2324 juli 2023

För det vidare - IST besöker svenska ambassaden i Seoul

Under dagen har våra IST-avdelningar på plats haft upplevelsedagen ”För det vidare” och besökt svenska ambassaden i Seoul.

Scouter utanför svenska ambassaden i Seoul

Vid besöket välkomnas vi först av svenska ambassadören Daniel Wolvén som hälsar alla välkomna, och det dröjer inte länge innan frågorna från IST-arna om ambassadens arbete haglar tätt i rummet. Alltifrån om hur svenska ambassaden förberett sig för alla scouter som intar Sydkorea under de här veckorna, till hur läget egentligen ser ut i Nordkorea just nu och hur påverkas ambassaden här när Sverige går med i Nato?

Eftermiddagen fortsätter med att Johannes, andreman till ambassadören och Matilda, student och praktikant, berättar om ambassadens arbete och uppgifter. Där vi får lära oss att ambassaden jobbar med fyra områden: politik, främjande, forskning & innovation och konsulärt arbete. Efter att IST-gänget fått en lite bättre förståelse för arbetet blev varje patrull tilldelat varsitt case, taget direkt ur svenska ambassadens vardag. I ett av casen med temat ”yttrandefrihet” fick några av patrullerna diskutera hur dom skulle hantera ett scenario där en svensk konstnärs verk väcker debatt i Sydkorea för att konsten anses gå över gränsen för vad som är acceptabelt. Hur hanterar då ambassaden det när en nyhetsbyrå ringer och ber om en kommentar? Är det viktigt att ge en kommentar och hur ser den kommentaren isåfall ut? 

Efter två timmar av intensiva diskussioner, vridande och vändande på olika lösningar och såklart fika med kanelbullar och semlor, är det dags att runda av. Våra ISTare tar med sig ny kunskap och förståelse för vad en ambassad egentligen gör

"Det har varit jätteintressant, men jag är väldigt glad att jag inte jobbar med det här. Det verkar inte lätt!" utbrister Hedvig från IST-avdelning 2. 

Men även om vi som scouter inte jobbar på en ambassad så drar vi också vårt strå till stacken för att skapa en bättre värld och bygga relationer mellan olika nationer. Det är ju faktiskt exakt det vi gör precis just nu, när vi om bara någon vecka kommer möta 158 andra nationer på fältet i Sae Man Gum:

"Att delta i såna här evenemang, och visa upp oss offentligt som scouter är ett jättebra och viktigt bidrag för att bygga fred" säger IST-arna Matilda och Hedvig. "Under den här senaste dagen i Seoul har jag pratat med flera personer som frågat vad scouterna är och gör, bara det bygger relationer och förståelse för varandra."

Dagens tips från Johannes och Matilda på Svenska ambassaden:

  1. När du är i Sydkorea: testa kimchi!
  2. Var nyfika! Koreaner är inte alltid så bra på engelska, men väldigt hjälpsamma och du kommer långt med gester och kroppsspråk.
  3. Tappa inte bort ditt pass!

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.