WSJ2312 februari 2023

Hälsa på resans gång

Information och allmänna tips för att alla som deltar i den svenska kontingenten ska få en så bra upplevelse som möjligt under resan och på Jamboreen. Vissa tips kommer från tidigare Jamboreer, andra utgår från den information vi fått från planeringsorganisationen i Sydkorea.

Foto: Patrik Hedljung

För att alla som deltar i den svenska kontingenten ska få en så bra upplevelse som möjligt under resan och på Jamboreen så vill vi i CMT dela med oss av lite information och allmänna tips. Vissa tips kommer från tidigare Jamboreer, andra utgår från den information vi fått från planeringsorganisationen i Sydkorea.

Patrullen

Dina patrullmedlemmar kommer att vara dina närmsta medmänniskor under resan och troligtvis på lägret. Prata gärna igenom innan avresan om det är någonting som dina patrullmedlemmar bör veta om dig, till exempel allergier, viktiga mediciner eller om det är någonting som du kan behöva lite extra hjälp med. Om det är någonting som ni i patrullen behöver hjälp med för att lösa så finns vi här i IST-support och övriga CMT som stöd.

Försäkring

För dig som åker med kontingentsresa gäller Scouternas försäkring under hela resan och lägret. Det är väldigt viktigt att du som åker utan kontingentsresa kollar upp innan avresa vad din hemförsäkring täcker – det kan snabbt bli väldigt dyrt att behöva uppsöka vård i Sydkorea!

Några praktiska saker

Specialkost och allergier

Vi rekommenderar att du skriver ut en fusklapp på koreanska med information om dina allergier eller vilken mat du inte vill äta innan avresa. Tips på app: Equal Eats (finns till Android och iOS)

Vatten

Kranvattnet är helt okej för att dricka i Sydkorea, och det finns gott om publika kranar i t.ex Seoul för att fylla på din vattenflaska. Kom ihåg att dricka ordentligt, och att dricka extra mycket om det är varmt eller du rör på dig.

Värmen

Det kommer att vara varmt. För många av oss kommer det att vara en utmaning, och det kommer att kosta på både i form av energi och tålamod. Återigen, kom ihåg att dricka vatten!

Sömn

En Jamboree är ingen sprint utan ett maraton, och för att orka hela vägen så är det viktigt att prioritera sömnen. Vi vet att det finns mycket man vill hinna med och uppleva, men glöm inte att sova.

Hygien

På lägret kommer det troligtvis att vara både varmt, svettigt och blåsa en del. Det kommer sannolikt leda till att vi blir rejält dammiga och smutsiga under dagarna. För att undvika skavsår där hud möter hud är det viktigt att skölja av svettkristaller och damm åtminstone en gång om dagen. Kom ihåg fötterna för att undvika skavsår.

Trygghet

När så här många människor träffas kan vi räkna med att det kommer att hända oförutsedda händelser. Några kommer att bli sjuka, skada sig eller må dåligt på något sätt. Som IST:are så kan det hända att du bevittnar något obehagligt eller på annat sätt blir inblandad i en situation som inte känna bra. Då finns både lägerledningen i Sydkorea och vi i svenska CMT här för dig! Det finns en krisplan, både inom svenska kontingenten och på lägret.

Gemenskap

Som IST:are så kommer du kanske inte att kunna välja helt vem du delar tält med eller vilka som blir dina arbetskamrater. Detta är en del av IST-upplevelsen som inte övriga kontingentens får på samma sätt. Det kan krävas lite extra tålamod ibland och skulle det behövas så finns vi i IST-support för att stötta vid behov.

Kulturkrockar

Påminn dig om den värderingskarta som Katarina och Erik visade under introduktionen. Vi i Sverige är en ytterlighet vad gäller värderingar, och det kan vara bra att ha i bakhuvudet. Som IST:are så kommer du att arbeta tillsammans med scouter från hela världen. Du kommer att ha överordnade som kanske har en helt annan ledarstil än den du är van vid. Försök att gå in i detta med öppenhet och förståelse för att andra är vana med andra ledarstilar än vad vi är. Självklart ska vi inte acceptera allt, och går någonting ut över ditt välmående eller upplevelse så vill vi att du kontaktar oss i IST-support om du inte får gehör i din arbetsgrupp.

Slutligen – ta hand om er själva så att ni kan ta hand om deltagarna och varandra!

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.