WSJ2312 augusti 2023

Jamboreen är slut - resan fortsätter

Avslutningsceremonin för den 25:e World Scout Jamboree återförenade scouterna på Seoul World Cup Stadium Världsscoutjamboreen, den 25:e i ordningen, avslutades den 11 augusti med en kort avslutningsceremoni och en spektakulär K-Pop-konsert på världscupstadion i Seoul. Evenemanget innehöll också tillbakablickar på Jamboreen och i enlighet med traditionen från tidigare jamboreer överlämnade koreanska scouter också World Scouting-flaggan […]

MAMAMOO, K-pop concert at the Closing Ceremony of the 25th World Scout Jamboree in the World Cup Stadium of Seoul, South Korea. Photo by Enrique Leon

Avslutningsceremonin för den 25:e World Scout Jamboree återförenade scouterna på Seoul World Cup Stadium

Världsscoutjamboreen, den 25:e i ordningen, avslutades den 11 augusti med en kort avslutningsceremoni och en spektakulär K-Pop-konsert på världscupstadion i Seoul. Evenemanget innehöll också tillbakablickar på Jamboreen och i enlighet med traditionen från tidigare jamboreer överlämnade koreanska scouter också World Scouting-flaggan till unga representanter för Polen som arrangerar nästa världsscoutjamboree 2027.

Det var en ordentlig lineup av k-popartister under den två timmar långa konserten. Tempot var högt och stämningen ännu högre. På scenen syntes några av Sydkoreas största k-popband, bla Mamamoo, NCT Dream, Yuna, NewJeans och Xikers.

Årets Jamboree har blivit en ovanlig utmaning. Med ett brett utbud av äventyrs- och utbildningsaktiviteter innan en extrem värmebölja och tyfonen Khunan förändrade evenemangets kurs för deltagarna. Det medförde att vi fick genomföra andra halvan av Jamboreen boendes inomhus på flera platser runt om Seoul.

Med tyfonen nedgraderad till en tropisk storm utnyttjade scouterna det mesta av sin oväntade Jamboreeupplevelse för att utforska Korea genom att komma ut i naturen, besöka museer och tempel, gå med i traditionella teceremonier, njuta av nöjesparkaktiviteter och mer.

På avslutningscermonin höll Ahmad Alhendawi, generalsekreterare för World Organisation of the Scout Movement, ett passionerat avslutningstal, som lyfte fram hur denna Jamboree har varit ett bevis på beslutsamheten, samarbetet och den gränslösa potentialen hos unga människor som går samman för ett gemensamt syfte. Han tackade det otroliga arbetet från vår funktionärer, IST, för deras insats och den koreanska regeringen och det koreanska folket för deras stöd och gästfrihet. Sydkoreas Premiärminister Han Duck-soo avslutade sedan evenemanget och önskade scouterna en säker resa hem.

Årets Världsscoutjamboree gjorde det möjligt för scouter att omfamna äventyret. Nu fortsätter vi i den svenka kontingenten att utforska Sydkorea på egen hand. Vår rundresa i landet tar oss de närmsta dagarna till Seoul och Busan. Två storstäder med väldigt olika karaktär. Samtidigt som några avdelningar nu påbörjar sin resa hem eftersom de gjorde sin rundresa innan Jamboreen, fortsätter ungefär hälften av avdelningarna här. På programmet står aktivieter som besök vid gränsen till Nordkorea, besök på National museum of forced mobilization during the japanese occupation, vandring i den koreanska naturen, Gamcheon Culture Village, och naturligtvis massor av god mat och utforskande av både Seoul och Busan.

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.