WSJ2312 juni 2023

Klädkod med Helene Gestrin

Helene Gestrin är CMTs allt i allo och stora problemlösare. Hon har tittat närmare på vad code of conduct egentligen säger och med egen erfarenhet från Jamboreen i Japan 2014 tipsar hon oss om hur vi kan tänka kring vårt klädval på jamboreen i Sydkorea i sommar.

Till att börja med, vad säger egentligen code of conduct?  

 - Code of conduct är lite flummig och så är det med många råd och regler som scouterna och lägret går ut med. Code of conduct är mer ett sätt att tänka än ett ”gör såhär”.  

Så det som står i vår code of conduct  och är det vi ska förhålla oss till är att jag ska klä mig med respekt, för att jag rör mig dels i det Sydkoreanska samhället och dels i en mångkulturell miljö där det finns män och kvinnor inte brukar visa så mycket hud som svenska män och kvinnor gör i vardagen. Och att vi bär den svenska scouthalsduken hela tiden så att vi känner igen varandra på håll. Det är det som står i vår code of conduct gällande kläder.  

Så det finns ingen code of conduct polis som kommer gå runt på området?  

- Nej det kommer det inte, varken från lägrets- eller Sveriges sida. Men det som finns är scouter från 150 olika länder som har olika tolkning på hur man ska klä sig på scoutläger och även när vi är i det Sydkoreanska samhället kommer det finnas en tydlig uppfattningar om hur man bör klä sig. Så det krångliga är att vi är på flera platser på samma resa. Vi är svenskar som är ute och reser och är som vi brukar vara, vi är scouter som representerar Sverige och svensk scouting. Vi är i det Sydkoreanska samhället och när vi går genom lägerplatsen går vi genom 150 olika länder.  

Det viktiga är att vi respekterar varandras kulturer med respekt. Vi kommer tycka att en del scouter är väldigt påklädda och andra kanske väldigt oklädda eller konstigt klädda och de kommer tycka samma om oss. Och då gäller det att respektera varandra genom att inte stirra på någon för att vi tycker att de är konstigt klädda eller ta allt för illa upp om någon kanske stirrar på oss själva, för oftast menar de inget illa utan är bara ovana vid att se en kille eller tjej klä sig på ett specifikt sätt.  

Scouting ser olika ut världen över och hur vi förväntas klä oss kommer skilja mycket åt.  

- Och det är ju en rolig del av scouting att få upptäcka hur andra människor lever och resonerar. Det är ju en bra sak att prata om, varandras scoutdräkter, för de kommer säkert tycka att vi är konstigt klädda också med vår t-shirt och halsduk.  

Men hur ska jag tänka då med mina kläder?  

- Det viktiga är att man klär sig i det man känner sig bekväm i. Både vad jag känner mig bekväm att röra mig i men också vilka kläder jag känner mig bekväm med att möta andra människor i. Ett sätt att tänka är att när vi är i vår by, det är som hemma i vår egen trädgård, men när vi går utanför avdelningens by och ut på den gemensamma lägerplatsen, då är det som att gå ner på stan. Och där måste vi dela på det gemensamma utrymmet och respektera varandra.  

Så vi ska klä oss bekvämt och försöka att inte klä oss så att någon annan känner sig obekväm men vad det egentligen betyder finns inga bestämda regler för.   

Men hur vi klär oss handlar inte bara om mötet med andra människor, kläderna skyddar oss också mot solen.  

- Det kommer vara ohälsosamt soligt för nordisk hud. Vi bränner oss lätt i solen och Sydkoreanerna själva klär ju sig gärna i långärmat. Vi ska ju vara ute i solen hela dagarna och vi ska klä oss både för fartfyllda aktiviteter och för att sitta och prata reflektioner i gräset. Så det är mycket att prata om när det kommer till kläder.  

Men Helene, hur klädde du dig i Japan 2014?  

- Det jag gjorde var att jag använde t-shirt och ibland till och med långärmat för att brände mig så lätt. Jag använde gärna den där funktions t-shirten som vi får i vårt profilpaket för den blir inte så himla varm och svettig men i övrigt hade jag nog gärna kläder som man kanske har på skolidrotten eller när man är ute och joggar för dem blir man ju inte så svettig i. Men sen har jag ju också en del friluftskläder som är i linne och bambu och såna material men det har jag ju för att jag är supervuxen och har hunnit samla på mig såna kläder under många år.  

Men kläder som man känner sig bekväm i är det viktiga. Tänk tillbaka på en varm sommardag och vad hade du på dig då, kanske något som inte sitter åt, torkar snabbt och sådär.  

Men som jag minns det var alla svettiga hela tiden i Japan och inget torkade upp helt och hållet, går det ens att klä sig fräsch?  

- Nej det går inte att klä sig fräsch. Det som man får göra är att tvätta sig hyfsat ofta och tvätta sina kläder ofta. Det kommer finnas tvättmöjligheter både när vi reser i städer och på lägerplatsen. Men det man kan undvika är ju att packa ner tjocka och tighta kläder.  

Vanligt scouttänk! Ta inte med dina finaste kläder  

- Precis, det sliter hårt på kläderna att resa på det här sättet som vi ska göra, dessutom kommer vi ju svettas konstant. Så titta gärna på second hand om du behöver köpa något nytt. Där kan det finnas friluftskläder men framförallt tunna kläder.  

Men skorna då, vad hade du på dig i Japan?  

- Jag hade sandaler, såna där vildmarks/vandrings sandaler. Det var typ det enda jag hade på mig. Men i Japan var det väldigt torrt. I Sydkorea kommer det regna lite mer så det får man tänka på. Men någon form av badskor kan vara skönt att ha till när man går runt på byn eller när man duschar. Man kommer också bli trött i fötterna eftersom vi kommer gå väldigt mycket både på asfalt och i terräng och då vill man kanske ha ett par gympaskor eller liknande. Det man inte behöver är egentligen rejäla vandringskängor, jag har också svårt att se att man skulle behöva gummistövlar, fastän det kommer regna.  

Men pyjamas på lägret då?  

- Jag kommer nog sova i ett linne eller i ett tunt nattlinne på lägret. Men vi kommer kanske också bo på ställen med air condition vissa nätter och då kan det vara skönt med en tunn pyjamas så det inte blir för kallt. Och vi kommer kanske vänja oss vid värmen efter ett tag och då kan det vara skönt att ha ett par mjuka pyjamasbyxor att ta på oss.  

Men nu känns det som att vi packar ner väldigt mycket kläder i väskan? 

- Det blir inte så mycket om vi tänker att vi ska tvätta ofta. Ett par t-shirt, mysbyxor, vår halsduk, en mysig tröja att ha på flyget som kanske kan vara lite svalt. Men underkläder och strumpor packar jag däremot gärna extra av. Det bär jag hellre lite för många av och kan byta ofta. Hellre tvätta än att bära! 

Glöm inte packpåsarna!  

- Och framförallt inte en packpåse för smutstvätten. 

Men känner du dig helt klar på vad du ska packa?  

- Jag kommer, precis som alla andra stå där dagen innan och undra om jag packat allt jag behövde och kommer säkert ha packat alldeles för mycket.  

Och till den stora frågan då, hur är det med badkläder?  

- Ja vi hoppas ju på att få bada men då ska man komma ihåg att det inte är ligga på stranden bad då, utan vi kommer ju hoppa och leka. Baddräkt, badbyxor eller bikini. Det viktiga är att klä dig i något du känner att du är bekväm i och kan röra dig i. Även här kan man tänka sig att man har en t-shirt över badkläderna för att skydda huden från solen.  

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.