WSJ234 augusti 2023

Uppdatering om UK Scouts och BSAs deltagande på Jamboreen

UK Scouts har medelat att de lämnar Jamboreen. Den svenska kontingenten har för avsikt att fortsätta delta.

ISTs using umbrellas to protect themselves from the sun while walking to their destination. Foto: Scouterna Björn Larsson

UK Scouts meddelade på kvällen den 4 augusti att de lämnar Jamboreen. Enligt ett uttalande från den brittiska scoutorganisationen är den primära orsaken den höga värmen. På förmiddagen den 5 augusti meddelar även Boy Scout of America av samma orsak att de planerar att lämna Jamboreen i förväg. De amerikanska deltagarna kommer att köras till en amerikans militärbas i Sydkorea där de kommer kvarstanna innan de reser hem enligt ordinarie resplan.

Med anledning av detta vill vi var tydliga med att den svenska kontingenten har för avsikt att fortsätta delta i Jamboreen.

Jamboreen ska vara en trygg och säker upplevelse för alla deltagare. Även när det är utmanande. Självklart utan att det sker på bekostnad av hälsa och välbefinnande. För de 1 500 svenska ungdomar vi har på plats här är Jamboreen en unik upplevelse. Du har bara en chans i livet att vara med på en Jamboree som deltagare. Att avbryta deltagandet är att frånta ungdomarna den chansen. Det är de avvägningar vi arbetat med i hela planeringen av projektet - och fortsätter att göra nu under genomförandet.

Temperaturen och luftfuktigheten är hög. På lägerområdet finns olika åtgärder för att möta värmen. Arrangören har byggt tunnlar över gångvägarna som ger skugga och solskydd finns uppsatta runt om på lägerplatsen. Det finns också tillgång till bussar och rum med air condition. Det finns gott om dricksvatten tillgängligt. Både i kranar runt om på lägerplatsen och genom utdelning av flaskvatten. Våra ledare är noggranna med att se till att alla delgare dricker både vatten och vätskeersättning. Vi följer noggrant allmäna råd och myndigheternas instruktioner om hur man hantera värmen.

Scouter som blir påverkade av värmen på ett sätt så att de behöver någon form av vård har möjlighet att vila upp sig inomhus. De får tillgång till den vård de behöver. De scouter som reagerat på värmen har haft möjlighet att vila upp sig och efter något dygn komma tillbaka till lägret. För de flesta räcker det med att dricka vätskeersättning och vila i sin lägerby.

Vi följer noggrant utvecklingen och välmåendet hos våra deltagare. Varje dygn rapporterar deltagarnas ledare in ungdomarnas status till den svenska reseledningen. Varje avdelning med deltagare har förutom sina ledare två dedikerade person i reseledningen som arbetar med att stödja ledarna.

I den svenska kontingenten har vi de senast två dygnen haft två träffar där ledare från alla avdelningar deltagit. Vi har pratat specifikt om vilka behov avdelningarna har och vad vi och den koreanska lägerorganisationen kan göra för förbättra situationen. Stämningen har varit mycket bra och rapporterna från ledarna är positiva. Det finns också områden som behöver förbättras. Vi ser till exempel fortsatta utmaningar med specialkost och önskar bättre städning i hygienutrymmen.

Vi arbetar intensivt med att påverka den koreanska lägerorganisationen och WOSM för att få ordning på de utmaningar vi ser. Det rör sig framåt varje dag med tydligare märkt mat, mer personal som städar hygienutrymmen och stora resursförstärkningar från den koreanska staten. Vår bedömning är att det rör sig i rätt riktning.

Sammantaget ser vi att våra ungdomar har en rolig, utvecklande och utmanande Jamboree. Vi har precis avslutat dag tre, sorlet av unga människor som möts, deltar i konserter vid vårt food house och har fantastiskt roligt tillsammans har långsamt ebbat ut. Så ska det fortsätta vara. Vi har sagt det många gånger tidigare men det tål att upprepas. Tillsammans skapar alla vi, avdelningsledare, IST, CMT, en unik upplevelse för ungdomarna. I morgon fortsätter vi göra det. Tillsammans.

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.