WSJ235 augusti 2023

Uppgifter om deltagares hälsotillstånd på Jamboreen

Under det senaste dygnet har det i massmedia förekommit en uppgift om magsjuka på årets världsscoutjamboree i Sydkorea. I en intervju uppger den intervjuade personen att hen inte själv känner någon som blivit sjuk utan att de nåtts av rykten om det. Våra deltagares välmående är det absolut viktigaste för oss. – Under de två […]

Foto: ©World Scout Bureau, Inc

Under det senaste dygnet har det i massmedia förekommit en uppgift om magsjuka på årets världsscoutjamboree i Sydkorea. I en intervju uppger den intervjuade personen att hen inte själv känner någon som blivit sjuk utan att de nåtts av rykten om det.

Våra deltagares välmående är det absolut viktigaste för oss.

- Under de två veckor vi har varit på plats i Sydkorea har vi haft tre fall av magsjuka i gruppen, säger Andreas Wellhagen, scouternas kontingentsläkare som deltar i resan. De drabbade personerna har isolerats i 48 timmar och har därefter kunnat återgå till sin grupp. Ingen ytterligare spridning av magsjuka har förekommit i den svenska gruppen. Vår bedömning är att de tre fallen är isolerade från varandra. Vi har inga uppgifter som tyder på att det förekommer smittspridning på lägret i övrigt.

- Att flera deltagare blir påverkade på olika sätt är inte förvånade, berättar Andreas Wellhagen. Vi befinner oss i ett nytt land, med främande mat, hög temperatur och fysiskt påfrestande dagar. Vi har innan resan både förberett oss själva för att stötta de deltagare som behöver det och förberett deltagarna på de utmanignar de möter i Sydkorea. Men förutsättningarna på lägerområdet har varit tuffare än vad vi väntat oss.

Temperaturen och luftfuktigheten är hög. På lägerområdet finns olika åtgärder för att möta värmen. Arrangören har byggt tunnlar över gångvägarna som ger skugga och solskydd finns uppsatta runt om på lägerplatsen. Det finns också tillgång till bussar och rum med air condition. Det finns gott om dricksvatten tillgängligt. Både i kranar runt om på lägerplatsen och genom utdelning av flaskvatten. Våra ledare är noggranna med att se till att alla delgare dricker både vatten och vätskeersättning. Vi följer noggrant allmäna råd och myndigheternas instruktioner om hur man hantera värmen.

Scouter som blir påverkade av värmen på ett sätt så att de behöver någon form av vård har möjlighet att vila upp sig inomhus. De får tillgång till den vård de behöver. De scouter som reagerat på värmen har haft möjlighet att vila upp sig och efter något dygn komma tillbaka till lägret. För de flesta räcker det med att dricka vätskeersättning och vila i sin lägerby.

Vi följer noggrant utvecklingen och välmåendet hos våra deltagare. Varje dygn rapporterar deltagarnas ledare in ungdomarnas status till den svenska reseledningen. Varje avdelning med deltagare har förutom sina ledare två dedikerade person i reseledningen som arbetar med att stödja ledarna.

I den svenska kontingenten har vi de senast två dygnen haft två träffar där ledare från alla avdelningar deltagit. Vi har pratat specifikt om vilka behov avdelningarna har och vad vi och den koreanska lägerorganisationen kan göra för förbättra situationen. Stämningen har varit mycket bra och rapporterna från ledarna är positiva. Det finns också områden som behöver förbättras. Vi ser till exempel fortsatta utmaningar med specialkost och önskar bättre städning i hygienutrymmen.

Vi arbetar intensivt med att påverka den koreanska lägerorganisationen och WOSM för att få ordning på de utmaningar vi ser. Det rör sig framåt varje dag med tydligare märkt mat, mer personal som städar hygienutrymmen och stora resursförstärkningar från den koreanska staten. Vår bedömning är att det rör sig i rätt riktning.

Våra ungdomar har en rolig, utvecklande och utmanande Jamboree. Genom goda förberdelser och aktiv stöttning på plats arbetar vi för att det skall fortsätta vara så.

Från Sverige deltar 2500 scouter. Jamboreen pågår mellan den 1 och 12:e augusti. Totalt deltar över 40 000 scouter från 158 länder. Den svenska gruppen planerar att vara kvar i Sydkorea till den 19 augusti. Efter Jamboreen kommer deltagarna att genomföra en rundresa i landet och besöka bland annat Busan och Seoul.

Om du har frågor som rör Sveriges deltagande på världsscoutjamboreen hittar du våra kontaktuppgifter här.

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.