Ny strategi framåt

Scouternas nuvarande strategi sträcker sig till slutet av 2024. Därför tar vi nu fram Scouternas nästa strategi! Här hittar du mer information om hur vi gör det och framför allt hur DU kan bidra! 

Nu söker vi scoutkårer som vill djupdyka i extra viktiga teman för vår framtid. En unik och betydelsefull scouthöst är bara ett klick bort!

Bli spanarkår!

Vad är en strategi?

På Scouterna vill vi förändra världen till det bättre – Vi har en vision. Vi har också ett uppdrag – någonting vi ska göra. Vår vision, vårt uppdrag och hur vi når dit, skriver vi ner i vår strategi. Enkelt förklarat är det en plan för vad vi vill uppnå och göra under flera år framöver. Vi listar större områden vi fokuserar på, vad vi har för mål och vad vi gör få att nå dem. Nu tar vi fram vår nästa strategi.

Så här skapar vi strategin

  • Under sommaren 2023 samlar vi in framtidsbrev, där alla Sveriges scouter får drömma fritt om framtiden.Skicka in ditt framtidsbrev här >>
  • Under sommaren har vi även besökt ett antal läger och snackat framtidsdrömmar.
  • Efter sommaren analyserar vi breven och kollar på vilka frågor som är viktiga och aktuella i omvärlden. Utifrån det tar vi fram ett antal teman att jobba vidare med.
  • Spanarkårer från hela landet djupdyker lite extra i temana och säger vad de tycker. Anmäl intresse om att bli spanarkår >>
  • Utifrån allt detta sätter Scouternas styrelse ihop ett förslag på en ny strategi 🙌
  • På Demokratijamboree 2024 röstar vi tillsammans om förslaget
Skriv ett framtidsbrev
Vill ni påverka Scouternas nästa strategi?

Bli en spanarkår!

Under hösten djupdyker vi i teman som är extra intressanta för Scouternas framtid - och vi behöver er hjälp!

Ta chansen att bli spanarkår, ert uppdrag blir då att under (minst) ett scoutmöte tycka och tänka kring viktiga teman för vår kommande stratergi. Spanarkårerna hjälper oss att få en bred och nyanserad bild, vilket är ovärderligt för processen.

Anmäl ert intresse redan idag eller absolut senast 15/9.

Bli spanarkår!

Vanliga frågor om spanarkårer

Ni får återkoppling senast 25/9.

Vår ambition och förhoppning är alla som vill bli spanarkårer ska få vara det. Ifall vi får ett mycket stort intresse kan vi dock bli tvungna att göra ett urval baserat på samverkansorganisation, geografi, storlek och ålder på kåren.

I början av oktober skickar vi ut material och frågor som ni använder för att framtidsspana. Ni har då ca. 6 veckor på er att spana allt ni orkar, dock minst ett tillfälle på ca. en timme.

Under hela perioden finns personer hos Scouterna som stöd.

Utifrån framtidsbrev, workshops, samtal med scouter och den omvärldsanalys vi gjort kommer vi identifiera ett antal teman som återkommer ofta och som är extra intressanta att spana vidare på för vår nästa strategi. Analysen är inte klar, men exempel på teman skulle kunna vara hur scoutrörelsen ska jobba med mångfald eller hur vi blir bättre på att välkomna fler vuxna ledare.

Vi jobbar nu med att analysera all input vi fått och ta fram ett antal teman som är extra intressanta för Scouternas framtida strategi. Spanarkårernas uppgift blir att djupdyka i dessa teman för att ge oss en bättre och bredare bild.

Rent konkret innebär det att vi på Scouterna skickar ut ett material där dessa teman beskrivs, med ett antal frågor som scoutkåren funderar på och ger sin bild av. Under minst ett tillfälle sätter sig utmanare, roverscouter, ledare eller styrelseledamöter och funderar på frågorna som skickats ut.

Temana är inte framtagna än men kan t.ex. handla om hur scoutrörelsen ska jobba med mångfald eller hur vi blir fler.

Återrapporteringen sker främst via text, men frivilliga digitala tillfällen för att prata med andra spanarkårer och strategigruppen kan komma att anordnas.

Vi tror att lite äldre scouter/ledare behöver vara med och framtidsspana. Vi vill därför att utmanare/rover och/eller ledare ska vara med och spana under ett möte.

Ifall ni vill framtidsspana även med yngre scouter är det självklart välkommet. Vi tror dock att det kan vara svårt för upptäckare och spårare då materialet/frågorna kommer vara anpassade för lite äldre scouter.

Mins en timme under ett helt vanligt möte med styrelsen, utmanar/roverscouter eller ledare på kåren. Spanartillfället kan vara ett helt vanligt scoutmöte!

Självklart får ni spana mer än så om ni vill!

Nuvarande strategi 2015-2024

Vi vill att alla ska få möjlighet att uppleva scouting, i vår verksamhet som är så bra att ingen kan tänka sig något roligare eller mer utvecklande. Vi gör det genom att överträffa scouternas förväntningar i varje möte och genom att scouterna utvecklas till förebilder i vår gemensamma rörelse. Här kan du läsa vår nuvarande strategi.

Scouternas strategi 2015-2024

Kontaktperson