Scoutcenter i världen

Det finns scoutcenter över hela världen. De som drivs av världsorganisationerna WOSM och WAGGGS kallas för världscoutcenter. Andra center drivs av nationella eller lokala scoutorganisationer, eller av självständiga föreningar.

Till scoutcenter kan du komma på besök, som kår eller enskild scout. Centren drivs oftast med hjälp av volontärer och på den här sidan kan du lära dig mer om hur du kan ansöka om att jobba på ett världsscoutcenter.

Karta

Här nedan ser du en karta över alla internationella scoutcenter i Europa samt WAGGGS och WOSM:s världsscoutcenter.

WAGGGS världsscoutcenter

WAGGGS har fem världsscoutcenter runtom i världen:

  • Our Chalet, Schweiz, ligger i alpbyn Adelboden och är det äldsta av WAGGGS scoutcenter. Där finns allt från vandring och kajakpaddling, till bakning och slottsutflykter.
  • Nuestra Cabaña, Mexico, är belägen i Cuernavaca som också kallas "City of Eternal Spring". Our Cabaña är tills vidare stängt.
  • Sangam, Indien, finns i staden Pune i delstaten Maharashtra. Här anordnas ofta workshops med lokal förankring som man kan delta i.
  • Pax Lodge, London, erbjuder en bed and breakfast samt aktiviteter i storstadsmiljön.
  • Kusafiri ska under 2024-2026 ha sin fasta punkt i WAGGGS National Trainingcenter i Achimota i Ghana, Accra-regionen. Achimota betyder ”tala inget namn” på Ga-språket och dess förbjudna skog har en historia som tillflyktsort för flyktiga slavar. Tidigare har Kusafiri flyttat runt i länder inom WAGGGS Afrikaregion.

WOSM världsscoutcenter

WOSM har ett stort världsscoutcenter som är lokaliserat i Europa:
Kandersteg (KISC), Schweiz, kallar sig för ett permanent mini-Jamboree. Man hyra boende och utrustning för att göra vandringar i bergen, eller delta i olika aktiviteter på KISC. Till exempel arrangeras

  • Roverweek under 10 dagar varje år. Det är ett kul tillfälle att besöka centret med Utmanarlaget eller yngre Rovers som är nyfikna på scouting utanför Sverige.
  • KISC Workparty för Rovers (18-25 år) är en vecka som där hälften av tiden är work såsom grovstädning, reparationer, gräsklippning etc, och den andra hälften är party och fritid, med aktiviteter för att kunna upptäcka naturen runtom denna magiska plats. 2024 anordnas KISC Work party för svenska scouter den 27/9 till 5/10. Läs mer i nyhetsbrevet Scoutland Times.


Du kan anordna ett besök på ett världsscoutcenter på egen hand. Nedan kan du läsa hur det är att ansöka till och arbeta som volontär.

"It comes up to all my expectations, here you can find peace for your soul"

Helen Storrow som startade Our Chalet

Vill du arbeta som scoutvolontär?

Världsscoutcentren drivs med hjälp av volontärer som bor och arbetar på centrat och i närområdet. Det är de som får centren att fungera trots många besökare, och de som tillsammans skapar den fina atmosfär som råder - mycket viktiga personer alltså!  För dig som vill jobba som volontär innebär det resor, att träffa nya människor, att möta nya kulturer, och att aktivt arbeta med scouting i ett annat land.

Förutom de fem världsscoutcentren finns det många andra scoutcenter i världen. Här finns också möjligheter till att söka volontärtjänster.

När du sedan har bestämt dig för att du vill arbeta som volontär fyller du i centrets ansökningsblanketter (hittas på deras respektive hemsidor), ordnar med de dokument som behövs (ex personligt brev, referenser och läkarintyg). För att söka de olika volontärtjänsterna – det finns olika långa perioder – behöver du vara över 18 år. För att söka på Sangam behöver du vara över 21 år.

Ta gärna kontakt med våra International Commissioners, Linn Ternefors och Albin Askman Junhede i god tid innan ansökan ska vara inne. Kolla extra noga på respektive hemsida för att försäkra dig om perioder och sista ansökningsdag. WAGGGS:s center kräver i regel en underskrift från Linn.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar, maila oss i den internationella gruppen så hjälper vi dig vidare. Flera av gruppens medlemmar har arbetat som volontärer och kan bidra med sina erfarenheter.

Kontakta oss
Volontärer berättar

Reetta, KISC

Jag har varit volontär på Kandersteg International Scout Center (KISC) sommaren 2018. Jag arbetade främst på campingplatsen men genomförde även program och stöttade andra avdelningar. Den bästa delen av sommaren har varit att kunna bidra till internationell scouting och ge besökande grupper och scouter fantastiska internationella upplevelser på Permanent Mini Jamboree, som KISC också kallas, och utveckla mig själv samtidigt som jag fick vänner från hela världen. De blev min familj där och vi håller fortfarande regelbunden kontakt. Volontärarbete på KISC förändrade mitt liv och jag är så tacksam för alla minnen och upplevelser! Jag rekommenderar absolut volontärarbete på ett scoutcenter för alla som vill uppleva internationell scouting, utveckla sig själv och vara med och ge erfarenheter till andra.

Volontärer berättar, Gerda om KISC
Volontärer berättar

Sofia, Nuestra Cabaña

Jag volontärarbetade på WAGGGS världscenter Our Cabaña i Mexiko under vinter-och vår säsongen 2018. Min främsta uppgift var att tillsammans med de andra volontärerna samt personalen skapa och anordna aktiviteter för de olika scoutgrupperna som kom på evenemangen som anordnades på centret. Utöver de aktiviteterna som volontärerna fick frihet att skapa fick vi också ta hand om grupper vid utflykter till olika mexikanska städer och även hjälpa till med välgörenhetsinsatser, som att besöka ”women´s shelter”. Att vara volontär är en av de roligaste och utvecklande saker jag har gjort. Jag lärde mig mycket om mig själv, men även om Mexiko och deras kultur. Jag fick också flera kompisar från olika delar av världen som jag fortfarande har kontakt med. Volontärarbete är en perfekt kombination om man tycker om att resa och vill göra någonting med scouterna!

Volontärer berättar om Pax Lodge!

Andra scoutcenter

Förutom världscentren finns även andra scoutcenter som drivs av olika aktörer. Många europiska center har samlats under namnet "Goose network" och välkomnar scouter och kårer från andra länder.

Många större scoutcenter i Europa tar emot volontärer framförallt under sommaren.

Fler volontäruppdrag

Uppdrag som scoutvolontär finns inte bara på scoutcenter. På världsorganisationernas kontor finns ibland möjligheten att göra praktik.

Det är även värdefullt att se vilka möjligheter som finns via samverkansorganisationerna.

Kontakt

Mio Kuschick

Internationell sekreterare | International secretary

Mio Kuschick

mio.kuschick@scouterna.se

0702401933