Scoutcenter i världen

Det finns scoutcenter över hela världen. De som drivs av världsorganisationerna WOSM och WAGGGS kallas för världscoutcenter. Andra center drivs av nationella scoutorganisationer, distrikt eller självständiga föreningar.

Världscenter worldwide

Som kår eller enskild scout kan du hälsa på ett scoutcenter, boka boende, delta i aktiviteter, komma i kontakt med andra scouter och uppleva vår globala rörelse.

Centren drivs oftast med hjälp av volontärer och på den här sidan kan du lära dig mer om hur du kan ansöka om att jobba på ett världscoutcenter.

OBS! Under coronapandemin har de flesta centren varit stängda eller haft en mycket begränsat verksamhet. Några har redan öppnat upp igen, medans andra planera göra det senare under 2022. Kusafiri planerar att öppna upp igen under 2023 men kör digitala aktiviteter så länge. Our Cabaña kommer vara stängd tillsvidare.

Världsscoutcentren

De fem världsscoutcentren som tillhör WAGGGS är:

  • Our Chalet, Schweiz, ligger i alpbyn Adelboden och är det äldsta av WAGGGS scoutcenter.
  • Our Cabaña, Mexico, är belägen i Cuernavaca som också kallas "City of Eternal Spring".
  • Sangam, Indien, finns i staden Pune i delstaten Maharashtra.
  • Pax Lodge, London, erbjuder en bed and breakfast samt aktiviteter i storstadsmiljön.
  • Kusafiri, har ingen fysisk fast plats utan flyttar runt inom WAGGGS Afrikaregion. Centret tar inte emot volontärer men finns möjlighet att besöka de evenemang som anordnas. Bland annat har det funnits i Rwanda, Kenya och Madagaskar.

WOSM har ett stort världsscoutcenter:

  • Kandersteg, Schweiz, varje år arrangeras Roverweek, där centret öppnas upp och välkomnar Rovers under 10 dagar. Ett ypperligt tillfälle att besöka centret med Utmanarlaget eller yngre Rovers som är nyfikna på scouting utanför Sverige.

Tips! De flesta center ovan kommer söka volontärer till 2022/23 eller gör det just nu. Kika gärna in på deras respektive hemsidor.

Bli scoutvolontär

Som scout har du möjlighet att jobba som volontär på världsscoutcentren eller på de nationella scoutcenter som finns runt om i världen.

Centren drivs med hjälp av volontärer som bor och arbetar på centrat och i närområdet. Att jobba som volontär innebär en möjlighet att resa och träffa nya människor och kulturer, men också att arbeta aktivt med scouting i ett annat land. På många center finns volontärer under olika långa perioder, kolla extra noga på respektive hemsida för att försäkra dig om perioder och sista ansökningsdag.

För samtliga datum, vänligen se världsscoutcentrens egna hemsidor. För att söka de olika volontärtjänsterna – det finns olika långa perioder – behöver du vara över 18 år. För att söka på Sangam behöver du vara över 21 år. Förutom de fem världsscoutcentren finns det många andra scoutcenter i världen. Här finns också möjligheter till att söka volontärtjänster.

Se under respektive center hur du ansöker, genom att din ansökan mejlas in eller laddas upp direkt till centret. När du har bestämt dig för att du vill arbeta som volontär fyller du i centrets ansökningsblanketter (hittas på hemsidorna), ordnar med de dokument som behövs (ex personligt brev, referenser och läkarintyg). För WAGGGS:s center krävs i regel en underskrift från Scouternas internationella sekreterare. Kontakta  i god tid innan ansökan ska vara inne.

Volontärer berättar

Reetta, KISC

Jag har varit volontär på Kandersteg International Scout Center (KISC) sommaren 2018. Jag arbetade främst på campingplatsen men genomförde även program och stöttade andra avdelningar. Den bästa delen av sommaren har varit att kunna bidra till internationell scouting och ge besökande grupper och scouter fantastiska internationella upplevelser på Permanent Mini Jamboree, som KISC också kallas, och utveckla mig själv samtidigt som jag fick vänner från hela världen. De blev min familj där och vi håller fortfarande regelbunden kontakt. Volontärarbete på KISC förändrade mitt liv och jag är så tacksam för alla minnen och upplevelser! Jag rekommenderar absolut volontärarbete på ett scoutcenter för alla som vill uppleva internationell scouting, utveckla sig själv och vara med och ge erfarenheter till andra.

Volontärer berättar

Sofia, Our Cabaña

Jag volontärarbetade på WAGGGS världscenter Our Cabaña i Mexiko under vinter-och vår säsongen 2018. Min främsta uppgift var att tillsammans med de andra volontärerna samt personalen skapa och anordna aktiviteter för de olika scoutgrupperna som kom på evenemangen som anordnades på centret. Utöver de aktiviteterna som volontärerna fick frihet att skapa fick vi också ta hand om grupper vid utflykter till olika mexikanska städer och även hjälpa till med välgörenhetsinsatser, som att besöka ”women´s shelter”. Att vara volontär är en av de roligaste och utvecklande saker jag har gjort. Jag lärde mig mycket om mig själv, men även om Mexiko och deras kultur. Jag fick också flera kompisar från olika delar av världen som jag fortfarande har kontakt med. Volontärarbete är en perfekt kombination om man tycker om att resa och vill göra någonting med scouterna!

Andra scoutcenter

Förutom världscentren finns även andra scoutcenter som drivs av olika aktörer. Många europiska center har samlats under namnet "Goose network" och välkomnar scouter och kårer från andra länder.

Många större scoutcenter i Europa tar emot volontärer framförallt under sommaren.

Fler volontäruppdrag

Uppdrag som scoutvolontär finns inte bara på scoutcenter. På världsorganisationernas kontor finns ibland möjligheten att göra praktik.

Det är även värdefullt att se vilka möjligheter som finns via samverkansorganisationerna .

Kontakt

Internationell sekreterare | International secretary

Mio Kuschick

mio.kuschick@scouterna.se

0702401933