Intressemärke

Psykisk hälsa

Psykiska hälsa handlar om hur vi mår inuti. Det syns inte utanpå vad vi tänker och känner inuti. Ditt eget mående är viktigt för att annat runt dig ska fungera. För att må bra behöver vi ta hand om både kropp och knopp. I intressemärket Psykisk hälsa fokuserar du på hur vi mår inuti mår i olika situationer och det hänger nära samman med märket Kroppslig hälsa.

Märkeskrav

  1. Gå igenom 5 tips för psykisk hälsa. Dem hittar du här: https://web.cdn.scouterna.net/uploads/sites/214/2023/01/fem-tips-for-psykisk-halsa.pdf
  2. Lista saker som får dig att må bra och saker som får dig att bli stressad eller känna oro.
  3. Diskutera era listor tillsammans i patrullen och 5 tips för psykisk hälsa. Hjälps sedan åt att komma på sätt som får er att kunna göra mer av det som får er att må bra och strategier för att minska det som får er att känna stress och oro.
  4. Genomför ett må-bra-möte. Detta ska vara en “spa-dag för hjärnan” där ni kan prova på något av de tips ni kommit på i patrullen. Det kan också vara tex yoga, avslappning eller mindfullness. Se till att ni också äter och dricker något gott samt lyssnar på musik som ger er glädje.
  5. Sprid pepp till andra! Planera och genomför en god gärning/aktivitet för andra som fokuserar på/handlar om välmående.
  6. Gör aktiviteten Utforska känslor som ligger i Aktivitetsbanken: https://aktivitetsbanken.se/utforska-kanslor

För dig som är

Äventyrare 12-15 år

Utmanare 15-18 år