Tidningen Scout15 februari 2023

Fullt med scouter i riksdagen

Minst var tredje riksdagsledamot har varit scout. Det visar en undersökning som tidningen Scout har gjort. – Scouterna ger en fantastisk utbildning i både ledarskap och att lösa problem, säger Rickard Nordin, scoutledare och politiker för Centerpartiet.

Text och research: Moa Candil
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Scouterna är en bra skola för politiker. Det visar tidningen Scouts undersökning bland politikerna i Sveriges riksdag. Vi har frågat alla politiker i riksdagen om de har varit med i Scouterna. 110 av 349 har svarat ja. Det motsvarar en av tre politiker.
Socialdemokraten Tomas Eneroth blir inte förvånad när han hör resultatet. Han har själv varit med i Lessebo Scoutkår och senare varit ledare i Växjö Scoutkår.
– I Scouterna lär du dig att samarbeta och ta ansvar. Det handlar politik också om, säger Tomas Eneroth, som varit riksdagspolitiker i nästan 20 år.

DET PARTI MED minst andel scouter är Vänsterpartiet. Där svarade bara en av fem politiker att de har varit med i Scouterna. Flest scouter finns i Liberalerna. Där svarade varannan politiker att de har varit scouter. Men i de flesta partierna har omkring 30 till 40 procent varit scouter. Rickard Nordin är riksdagspolitiker för Centerpartiet och scoutledare i Göteborg. Han säger att Scouterna är en bra plats att öva sig på att leda andra. Han har märkt att många som leder företag också varit scouter.
– Scouterna ger en fantastisk utbildning både i ledarskap och förmågan att lösa problem på smarta sätt. Det är något jag verkligen haft nytta av i livet, inte minst i politiken. Jag brukar kalla det MacGyver- kunskap, säger Rickard Nordin.

Så gick undersökningen till:
I RIKSDAGEN FINNS 349 ledamöter från åtta olika partier. Vi frågade dem om de varit med i Scouterna. 110 svarade ja. Det är 31,5 procent av alla ledamöter, alltså ungefär var tredje person. Vi fick svar från 75 procent av politikerna i riksdagen. Det betyder att 25 procent – eller 89 personer – fortfarande inte har svarat på vår fråga. Vi vet inte om de 89 personerna har varit scouter eller inte.
Av alla som svarade på vår fråga har 42 procent varit scouter.

Gudrun Brunegård

Kristdemokraterna


Det har gått över 50 år sedan Gudrun Brunegård var med i Scouterna. Men hon bär fortfarande med sig tiden i SMU-scouterna i Oskarshamn.
– Jag fick med mig scouternas omsorg för både människor och natur. Jag lärde mig att vara hjälpsam och att göra sin plikt. Men också många praktiska saker som att tälja, göra upp eld, hur man viker en flagga och mycket annat.
Gudrun Brunegård är politiker för Kristdemokraterna i riksdagen.

Peter Hultqvist

Socialdemokraterna


Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist var som liten med i Stora Tuna scoutkår. Han lärde sig mycket där.
– Jag lärde mig hur man beter sig i skog och mark. Jag lärde mig om allemansrätten och hur man hanterar en kniv. Det var en spännande gemenskap.
Peter Hultqvist tror att hans tid i Scouterna gjorde honom ansvarstagande. Och att det senare ledde till ett intresse för politik och allt som händer i samhället.

Ulrika Heindorff

Moderaterna

Ulrika Heindorff är uppvuxen i Småland och var som barn SMUscout i missionskyrkan i Vetlanda.
– Jag tycker att jag lärde mig mycket om naturen och att vårda den. Det intresset har följt med mig och fördjupats de senaste åren. Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, säger hon.
Hon vet inte om det finns någon koppling mellan att vara med i Scouterna och att sedan bli politiker.
– Det är en intressant fråga som jag faktiskt inte har något svar på, säger Ulrika Heindorff.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.