Tidningen Scout11 december 2023

Garageloppis by night

På tisdagskvällar öppnar Christine Strindberg sitt garage för kårens scouter. Här kan de hämta allt från hoodies och skjortor till kängor och skidjackor – helt gratis.

Text: Linnea Wedelin Foto: Johan Marklund

Att bli scout var långt ifrån självklart för Christine Strindberg. Snarare tvärt om. Men så träffade hon sin man, som var engagerad i Scouterna. Och så började hennes två barn i Spånga scoutkår. Helt plötsligt var hon själv med på scoutläger.
I dag är Christine Strindbergs garage fullt av en massa urvuxna scoutkläder. Hon har nämligen dragit igång Re-scout, Spånga scoutkårs alldeles egna system för att skänka vidare scoutkläder.
Konceptet är enkelt. Den som har ett scoutigt plagg hen inte längre vill ha lägger det i en låda i Spånga scoutkårs lokal. Christine tömmer lådan några gånger per termin och registrerar kläderna i ett digitalt system. Kläderna läggs i hennes garage, som fungerar som lager. Här kan den som behöver ett plagg sen hämta ut det alldeles gratis.

CHRISTINE FICK IDÉN till Re-Scout för några år sen, när hennes dotter Alva hade växt ur sin scoutskjorta. Trots att skjortan redan hade använts av storebror Elias så var den i fint skick.
– Jag tänkte: Vad ska jag göra? Den här kan jag inte sälja på Blocket, men det borde finnas något ställe där man kan återvinna den.
Hon insåg att det borde finnas många urvuxna scoutkläder därute, utan någonstans att ta vägen. Hon hörde sig för och frågade om det skulle gå att lämna urvuxna kläder i scoutlokalen, så att andra kunde få dem.
Responsen från kåren blev positiv. Christines man programmerade en sida där kläderna kan listas och bokas. Lådan hamnade i scoutlokalen, klädlagret i garaget, och så var de igång. En fundering om en gammal skjorta hade förvandlats till Re-Scout.
– Det blev en jättesuccé. De flesta tycker att det är ett fantastiskt bra initiativ, säger Christine.

Till en början tog Re-scout bara emot scoutgrejer som skjortor, kårens hoodies eller lägertröjor. Men det visade sig finnas fler bra saker som låg och skräpade i garderober och förråd runt om i Spånga. Därför kan scouterna nu re-scouta allt från vandringskängor och mössor till skidjackor och våtdräkter.
– Men det som går bäst är absolut scoutkläder för överkroppen, säger Christine.

I DAG, ETT och ett halvt år efter starten, trillar det fortfarande in urväxta kläder i lådan och bokningar i systemet. Varje tisdag öppnar Christine garaget för Spångas scouter. Klädbyten har blivit ett kul sätt att träffa andra föräldrar i kåren och att vara mer hållbar. Men för Christine är det viktigast att kunna hjälpa varandra.
– Just nu är ekonomin svår för många, så att hjälpa varandra känns bra i hjärtat för mig. Precis som hela tanken med Scouterna, att det ska vara bra och enkelt och att alla ska kunna var med.

Så går det till

✿ Den som har ett plagg över lägger det i lådan i scoutlokalen.
✿ Den som behöver ett plagg tittar om det finns i boknigssystemet och bokar det. Det hämtas sen ut i garaget.
✿ Man behöver inte skänka ett plagg för att få hämta ut ett.

Så får du plagget att hålla

Klädproduktion sliter på miljön och nya kläder kostar pengar. Därför är det viktigt att ta hand om dem så att de håller länge. Här är fem tips.

1. Tvätta rätt

Att tvätta sliter på kläderna och det är viktigt att göra det på rätt sätt. Börja med att vända plagget ut och in och knäpp upp eventuella knappar. Tvätta sen i rätt temperatur, 40 grader räcker ofta för scoutskjortan. Låga temperaturer är mer skonsamma för färg, form och klimat. Vill du skydda plagget lite
extra kan du lägga det i en tvättpåse.

2. Vädra eller lägg i frysen

Ibland behöver en tröja verkligen tvättas. Som efter en svettig hajk, eller när du råkat ramla rakt ner i en lerpöl. Men ofta går det fint att vädra i stället. Häng tröjan utomhus, så sköter vinden resten. Du kan också slänga den i frysen över natten för att undvika otrevlig lukt.
Enstaka fläckar tar du lättast bort med ljummet vatten och lite tvättmedel.

3. Häng i stället för att tumla

Torktumling sliter på tyg, knappar och färg. Har du en blöt tröja är det därför bäst att hänga upp den för att lufttorka.

4. Sy om

Går plagget verkligen inte att laga? Sy om det. Du kan till exempel klippa av ärmarna på skjortan eller tröjan och skapa en snygg väst. Eller sy om den till en väska, ett örngott eller en packpåse. Kanske skapar du nästa stora trend.

5. Täck hålen med märken

Ett riktigt älskat plagg kan självklart bli slitet här och där. Hål i skjortan? Inga problem, sätt på en lapp! En enkel variant är att sätta ett scoutmärke över hålet. Annars kan du ta en bit tyg och sy fast på insidan.
Små hål eller sömmar som släppt syr du snabbt igen med nål och tråd. Googla “Visual mending” för tips på hur du kan göra.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.