Tidningen Scout22 december 2022

Håll tassarna varma i vinter

Det är säsong för frusna fingertoppar – och för handvärmare. Ett gäng sjöscouter i Nordmaling hjälpte tidningen Scout att hitta en vinnare. Förloraren var så dålig att den plockades bort från alla butiker.

Text: Anders Boström Foto: Elin Berge

Alla fryser. Åtminstone ibland. Knepen att väcka iskalla fingrar är många.

– Jag motionerar fingrarna, säger Lovina.

Hon är scout i Nordmaling, mitt emellan Umeå och Örnsköldsvik. Cajsa i samma kår har egna hästar som hon rider på eftermiddagarna. Hon har skapat ett unikt uppvärmningskoncept:

– Jag övar hästgångarter. Skritt, trav, galopp, tölt, piaff, rabblar Cajsa snabbt.

Hon berättar hur hon hoppar omkring och jobbar med både ben och händer för att vinna tillbaka lite värme.

– Jag brukar behöva det när jag väntar på bussen på vintern. Morgnarna är kalla, säger hon.

Kan man inte hästgångarten tölt, och inte heller har några varma fickor att stoppa fingrarna i, så kanske man kan ha användning av en handvärmare. Det var i alla fall så tidningen Scout resonerade när Nordmalings sjöscoutkår anlitades.

Vi testade sex produkter av olika koncept. Testet gjordes både inne i handskar eller vantar och i själva greppet fast utanpå. Genomgående visade testet att värmarna gör överlägset bäst nytta om man stoppar in dem i handskarna. Testpatrullen mätte inte temperaturen, men ingen av produkterna var i närheten av att ge några brännskador.

När lugnet hade lagt sig över teststationen vid Korptjärnen så var det inget snack om vilken man ska satsa på. Alla var överens om att Naturkompaniets ”Life systems hand warmers” var bäst i klassen.

Sjöscouternas förklaring var att den var enkel att få igång, att den var behaglig att knåda med sitt gummihölje och att värmen kom direkt. Snabb värme gick hem, för ingen säger väl: Jag fryser om händerna så om tio minuter vill jag värma mig?

En ungefär likadan produkt från Clas Ohlson fick också höga betyg. Vad testarna inte tänkte på var att det var de två återanvändningsbara värmarna som de gav guld och silver till.

Ledaren Desiree Westerlund lät sig också övertygas om handvärmarens förträfflighet:

– Händerna i armhålan är ett knep. Men det är klart att man vill ha några handvärmare intill plåstren i sin packning, säger hon.

I testen ingick bara produkter som finns hos de stora butikskedjorna och de flesta kostar bara ett par tior. Något som barnen i testkåren inte upptäckte var vad som hände efter att vi avslutat försöken vid tjärnen. Det visade sig att de två engångsprodukterna, inköpta på Biltema och Naturkompaniet, var

extremt uthålliga. De hade lovat värme i åtta timmar men klarade att ordna behaglig handvärme i hela 20 respektive 26 timmar. Det trots att vi ”badade” dem under tiden.

Ännu mer oväntat var kanske att den värmepåse vi hade köpt in på XXL blev

helt utskrattad. Det var faktiskt inte ens en värmepåse, som det stod på omslaget, utan en kylpåse. Och det är klart, har man legat i en isvak och ska värma magen så är väl en kylpåse inte vad man längtar efter. Men allt kan faktiskt användas, och ispåsen väckte testpatrullens kreativitet.

– Man kan ha den i pannan om man har feber. Den är också perfekt som stressboll, säger Vide med ett skratt.

Tidningen Scout tog förstås kontakt med XXL som beklagade vad de kallar för ett produktfel. Produkten ”Heat pack” har efter testet plockats bort från samtliga butiker. XXL beklagar och ska söka kontakt med kunder för att få köpa tillbaka redan sålda påsar.

Liknande tidningen scout

26 sep 2023

Torrt eller dyblött?

Vattentäta packpåsar finns i olika former och märken. Men hur bra står de emot regn? Eller ett dopp i havet?

19 sep 2023

Tidningen granskar: Det kryllar av scouter i kommunerna

Bus som barn – politiker som vuxen. Yes, så verkar det vara. Ute i kommunerna har nämligen var tredje toppolitiker varit scout. Det visar tidningen...

19 sep 2023

”Min kår har räddat många barn”

Scouting för barn – hela sommaren. 23-åriga Joy Bartoli fick med sig kåren och kommunen och ordnade dagläger i Eskilstuna. Vi undrar: Hur gick det...