Tidningen Scout16 september 2021

Lägerliv med bus och bad

Visst kunde landets scouter ladda ny energi på läger i sommar. När Luleå-Hertsön scoutkår samlades vid Bottenviken bjöds det på allt från pannkaksfrukost och kortspel till Grötvald. Häng på!

Artikel ur tidningen Scout, nummer 3 2021:

Ett tiotal svarta parasitmaskar av arten tagelmaskar ligger och slingrar sig lite förvirrat i en plastbalja vid Bottenvikens solglittrande vatten. Maskarna låg i godan ro och flöt i en vattenpöl när de plötsligt rycktes upp i luften av några glada, djurälskande spårarscouter.
– Först trodde vi det var levande hårstrån, men en mamma visste att de var parasiter, som inte är farliga för människor, säger Björk.
– De är inte elektriska. Vi började ta hand om dem med sjögräs och stenar så de ska känna sig hemma, säger Anni.
Platsen är Småskär utanför Luleå där Luleå scoutkår har haft en lägergård sedan tidigt 1900-tal. Stugan har två våningar och ingen el, så kylskåp och spis drivs med gasol. Numera tillhör stugan även Hertsö scoutkår, eftersom de två scoutkårerna gick samman för knappt fem år sedan.

KÅRENS ÄVENTYRARE, UPPTÄCKARE och lägrets enda utmanare William är fyra nätter på läger medan spårarna kom efter två nätter. Spårarna Björk, Alvina, Anni, Astrid och Wilma skulle först ha sovit i stugan, men eftersom ett tält var ledigt blev det ändrade planer. De hade så kul i går.
– Först hade vi larvkrig, då kryper man in med huvudet längst in i sovsäcken och sedan går man runt i sovsäckarna och knuffar varandra, säger Alvina.
– Sen spelade vi kortspel, Tecknet och Finns i sjön, säger Wilma.
– Sen bråkade vi lite om var vi skulle sova. Ingen ville sova med mig och Wilma, eftersom vi skulle gå upp tidigt och steka pannkakor, säger Anni.
Men det var länge sedan, nu är det morgon och alla har just ätit sig mätta på gasolstekta amerikanska pannkakor och bacon. Scoutstugans klocka ljuder och alla scouter springer dit och delar upp sig i sina tre åldersblandade patruller. Patrullerna 1, 3 och NÄE får snabbt till tre raka led.

LEDAREN MARIA SANDLING är lite hes när hon tar till orda.
–Vi hade lite för kul igår, vi lekte lite för mycket Grötvald. Så ledarna behöver en liten stund till för att fixa nästa grej vi ska göra, säger hon.
Hon bjuder upp alla scouter på stugans övervåning och drar för gardinerna.
– Det händer hemliga saker här i skogarna på Småskär… börjar hon.
– Är det nån ledare som kissar? undrar en scout och fniss utbryter.
När alla samlat sig igen förklarar Maria att det är dags för chifferjakt och ger varje patrull sin första ledtråd. Fler ledtrådar med chiffer finns gömda runt stugan och vi får följa med patrull NÄE på deras jakt. De heter som de gör, eftersom de svarade ”NÄE” när ledarna frågade om patrullerna hade hittat på något namn i stället för sin siffra.
Upptäckaren Elma och utmanaren William tyder snabbt scoutchiffret som visar till ett nytt chiffer i bastun.
– Leta under SNUGAN, tyder scouterna.
De smarta scouterna räknar ut att SNUGAN betyder lillstugan och där finns nästa ledtråd. Efter det följer springturer till bryggan, vedboden, en jättestor sten och VINDSKVDDET, det vill säga vindskyddet och flaggstången där sista ledtråden finns.
– Jag vet att vi ska gå in i stugan, för det har de andra redan gjort, säger äventyraren Idun.
Men alla väntar ändå med att rusa in tills de löst sista chiffret.

ALLA SOM KLARAT AV jakten får samma belöning i stugan: En mörkblå tröja som på avstånd är misstänkt lik den för många så kända Vässarö-tröjan, men på nära håll visar upp konturerna av annan ö och ett annat ö-namn: Småskär förstås! Klädda i nya tröjor får patrull 3 laga köttfärssoppa, vegetarisk soppa och stekta tortillabröd med ost emellan i det bastuvarma köket.
Spårarna Björk och Anni hjälper till att röra i grytan och Helge blandar måltidsdryck.
– Jag blandar lite alla möjliga smaker i samma: Hallon, granatäpple och päron, säger Helge.

DE ANDRA PATRULLERNA
har fritid i solen. Det blir många Vänd-tia-partier och fler Grötvald-rundor. Om någon inte vet vad Grötvald är så är det en rolig lek där man ropar på varandra med olika ljud och halkar uppåt och neråt i hierarkin, från att vara Tarzan till en bajskorv beroende på hur väl man lyckas med leken.
Plötsligt kommer turbåten som trafikerar Småskärs hamn tuffande. Ledar-Maria uppmanar alla att springa och vinka till båten.
– Har ni tur så tutar båten! säger hon.
Men kaptenen är snål med tutan, trots vacker vinkning blir det inget tut.
Upptäckarna Minea och Cecilia drar sig tillbaka till lillstugan, dit de flyttat då deras tält blev fullt av myror. Där spelar de Exploding kittens i skydd från insekter. Minea har gått i Scouterna sedan hen var liten och varit på många läger och Cecilia började ganska nyligen.
– Det roligaste har varit att spela kort och bada i viken, säger Cecilia.
– Vi simmade till en klippa utanför stranden, det var kul, säger Minea.
– Det är kul med läger men lite jobbigt med myggor och myror, säger Cecilia.

NU BLIR DET ÄNTLIGEN lunch på Småskär och scouterna äter med god aptit och vet ännu inget om kvällens kommande utmaningar. Efter de senaste dagarnas tävlingar som vattenförflyttning, skogsdiscogolf och sakletning kommer en Fångarna på fortet-liknande final med bland annat äppelätning i mjöl och vatten att avgöra vilken patrull som vinner årets patrulltävling. Just nu leder patrull 2 med en halv poäng och spänningen är stor när Tidningen Scout tyvärr måste ta båten hem och missar finalen. Scouterna trivs på läger, men några saker därhemma lockar.
– Jag kommer aldrig mer klaga på att få diska några få saker därhemma efter att ha diskat på läger, säger äventyraren Lea.
– Det första jag ska göra när jag kommer hem är att köpa godis och lägga mig i sängen, säger hennes avdelningskompis Ylva.
Men spårargänget längtar inte hem.
–Det är tråkigt att vi ska åka hem, säger Alvina.
–Men det blir kul att träffa familjen, säger Wilma.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.