Tidningen Scout19 september 2023

”Min kår har räddat många barn”

Scouting för barn – hela sommaren. 23-åriga Joy Bartoli fick med sig kåren och kommunen och ordnade dagläger i Eskilstuna. Vi undrar: Hur gick det till?

Joy Bartol, ledare i St Maria Eskilstuna Scoutkår

Text: Marieke Johnson  Foto: Anders Nilsson

När tidningen Scout söker Joy från St Maria Eskilstuna Scoutkår är han ute i skogen. Han går där ibland för att få en paus. Att det kan behövas såhär efter sommaren är inte så konstigt. Tillsammans med styrelsen och gänget i sin kår har han hållit dagläger för barn och unga i två månader. Varje vardag har omkring 50 barn kommit för att prova scouting, busa och umgås.

Hur kom ni på att ni skulle ordna sommarläger?

– Jag är engagerad i kåren och upptäckte att vi har många unga som har dåligt självförtroende. Samtidigt är det mycket kriminalitet i Eskilstuna. Jag tänkte: Vad behöver samhället? När händer det mest dåliga saker? Det är under sommaren, när det är lättare för gängen att rekrytera. Jag tänkte: Varför håller vi inte öppet varje dag?

Hur fick du med dig scoutkåren?

– Vi började prata om det här på årsmötet i början av april. Jag frågade styrelsen som sa okej. Och vi fick låna kyrkans lokaler (St Maria kyrka i Eskilstuna) hela sommaren, gratis. Hela styrelsen och teamet på kåren har jobbat med det här tillsammans. Min kår har lyckats rädda många barn.

Ni kallar det för scoutskola. Vilka kom dit?

– Barnen som kom var mest från utsatta områden i Eskilstuna. Ungefär 50 spårare och upptäckare kom varje dag. De lärde sig nya saker, learning by doing, lekar, laga sin egen mat. Och vi jobbade med idrott. Någon vecka fick vi tacka nej till några barn när vi inte hade tillräckligt många ledare, men annars fick alla komma.

Hur fick ni ihop ledare till daglägret?

– Alla ledare och ledarassistenter i kåren jobbade ideellt. Sen samarbetade vi med kommunen och fick 20 feriepraktikanter från dem. De fick en utbildning av oss och jobbade sen ihop med de vanliga ledarna.

Var det något som var svårt?

– Det svåraste var att utbilda praktikanterna på en vecka, 30 timmar. Men vi lyckades. De fick lära sig om ledarskap, Trygga möten, scoutmetoden, stormkök, knopar …

– Det som var mest imponerade var att se hur feriepraktikanterna provade sig fram och såg vad de kunde förbättra. Hur de utvecklade sig själva genom att resonera och ge feedback till varandra.

Skulle du vilja ordna sommarläger igen?

– Självklart. Om vi får tillräckligt stöd kan vi anställa personer och göra det större. Jag har redan börjat jobba med att hitta sponsorer.

Joy tipsar

-Tänk igenom ekonomin. ”Vi hade lagt en budget på 60 000 kronor, men kom upp i 98 000 kronor. Det kostar mycket att satsa.” 

- Lägg tid på bra utbildningsmaterial som både ni och ungdomarna får hjälp av.

- Ha ett bra team. Jobba inte själv, då blir man trött.

- Variera aktiviteterna, det behöver inte bara vara scouting.

Joy Bartoli

Aktuell: Ordnade läger för barn i somras.

Ålder: 23 år.

Gör: Läser till civilingenjör inom industriellekonomi, jobbar som personlig assistent och som arbetsledare på McDonald's.

Scouting: Har varit scout sen han var liten. Är projektledare och kontaktansvarig i St Maria Eskilstuna Scoutkår.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...