Tidningen Scout17 juli 2023

Packa hjärnsmart

Just nu förbereder sig många scouter för jamboree i Sydkorea. En av dem är Signe Winblad. Med adhd och autism behöver hon planera för att resan ska bli bra. Här är hennes bästa råd.

Signe åker på läger till sydkorea tillsammans med scouterna i sommar.

Text: Martina Strand Nyhlin Foto: Ylva Sundgren

Signe började i Scouterna som spårare. Då hade hon diagnoserna dyslexi och adhd. I högstadiet fick hon veta att hon även har asperger, en sorts autism. För Signe har Scouterna alltid varit den perfekta sysslan. 

– Min adhd gör att jag älskar spontana grejer, för jag blir uttråkad och rastlös annars. Men min autism kräver säkerhet och rutiner. Jag älskar Scouterna för där kan jag få äventyrligheten. Samtidigt vet jag att det finns en plan, till exempel för hur jag ska komma hem.

Hon tar emot tidningen Scout i lägenheten på Södermalm. Ute viner snön och lägret i varma Sydkorea känns avlägset. Men längtan är stark. Signe berättar om äventyr hon upplevt både i St Maria Scoutkår där hon går nu, och i sin gamla kår Södermalms scoutkår.

Förra sommaren gick hon Blå hajken i Bohuslän. 

– Det var verkligen utmanande, men det gick jättebra.

Precis som många andra med adhd och autism så behöver Signe struktur, särskilt inför en resa. Det får hon genom att packa så att hon har kontroll på alla sina saker. Hon måste också planera hur hon kan dra sig undan på resan.

Och så tar hon reda på så mycket som möjligt om resan och resmålet, för att kunna förbereda sig mentalt och praktiskt. Därför har hon haft mycket kontakt med ledarna och berättat för dem hur hon funkar, och hur de kan hjälpa henne.

Signe blir tryggare om hon börjar packa i god tid. I hennes rum har hon redan börjat. Hon visar kläderna hon ska ta med. De är i mjuka, bekväma material. Och färgmatchade.

– En specifik färg gör att jag slipper tänka så mycket på vilka kläder jag väljer. Då blir det lättare att hitta mina saker i tältet, säger hon.

Alla som sovit på ett uppblåsbart liggunderlag vet hur dåligt man kan sova när liggunderlaget gnisslar och sovsäcken glider av. Dagen efter en sådan natt kan bli katastrofal för Signes hjärna. Hon är därför glad över att hon fyndat en sovsäck på rea som går att sätta fast på liggunderlaget. Och liggunderlaget är gjort så att det inte prasslar.

– Min sömn är väldigt viktig för mig. Om jag är trött blir jag grinig, säger hon.

På lägret kommer det vara fullt med människor. Signe är väldigt social, men blir samtidigt lätt trött av att vara social.

–Jag brukar ha med mig öronproppar och en huva för att kunna dra mig undan.

Resan i Sydkorea kommer att börja med en rundresa. För Signe är det jobbigt att inte kunna styra över vad som ska hända. Men hon har pratat med sina ledare om det – och det hjälper.

– Jag pratar med dem om vad som kan bli problem. Men också om att jag är medveten om när jag behöver något, vad jag behöver, och att jag kan ge det till mig själv.

Hon funderar på vad som är det värsta som kan hända henne i Sydkorea. Hon tror det skulle vara att inget fungerar, att jamboreepatrullen inte vill samarbeta och att hon hela tiden får fel information om saker.

– Det blir jobbigt om någon frågar och vill ha svar från mig när det händer grej, på grej, på grej som ligger utanför min kontroll. Det stressar, eftersom jag vill att det jag säger ska vara rätt och riktigt.

Det bästa som kan hända är att hon får en bra upplevelse som kan öka hennes reslust.

– Jag hoppas på att lära känna jättemånga nya människor, få många nya vänner. Och kanske blir jag kär i ett nytt land, säger hon.

Signes råd för extra struktur

✿ Provpacka många gånger innan resan så du vet var du har sakerna även om det är mörkt eller regnar. 

✿ Ha en tvättpåse för kläder, så slipper du tappa bort kläder i tvättstugor.

✿ Packa i fyrkantiga påsar med nätlock, så att du kan lägga ut dem och se vad som är i.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...