Tidningen Scout31 januari 2022

Tre semlor som passar perfekt utomhus

Älskar du semlor? Vill du äta semlor utomhus? Här är tre recept på fastlagsbullar som är perfekta för friluftslivet och scouting! Ta med dig stormköket, gör upp en eld och testa någon av våra tre recept. Eller kanske alla!

Pinnbrödssemla

Pinnbröd är en riktig klassiker som går både snabbt och enkelt. Vi har uppdaterat den till en semmelvariant!

Det här behöver du:

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

1,5 dl vatten

1 dl grädde

100 gr mandelmassa (mer eller mindre beroende på vad du gillar)

Gör såhär: 

Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en lagom behållare (till exempel i en glasburk som vi gjorde).
Häll i vattnet, skaka om och rör runt med en sked, spork eller annat tillhygge tills degen är jämn. Eventuellt kan du behöva knåda degen lite i handen.

Riv mandelmassan med ett rivjärn och vispa grädden. Vill du göra det enkelt när du är utomhus? Häll grädden i en burk med ordentligt lock (till exempel en glasburk) och skaka tills grädden är lagom! Vi gjorde den fluffig men inte för hårt vispad.

Blanda mandelmassan och grädden till en himmelsk smet.

Rulla upp pinnbrödsdegen på pinnar och grilla över en öppen eld. Glöm inte att njuta av värmen och eldröken!

När bröden är grillade tar du av dem från pinnen och doppar i gräddblandningen. Sen är det bara att äta och njuta!

Krabbelursemla

Cirka 6-10 stycken 

Det här receptet är utan ägg och mjölk. Vill du laga krabbelursemlor med ägg och mjölk, kolla gärna in Fredriks fika! 

Det här behöver du:

4,5 dl mjöl

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

2,5 dl havremjölk

1 dl kikärtsspad (vattnet från konserverade kikärtor – använd kikärtorna till något annat, t.ex. hummus) 

2 dl havregrädde eller annan grädde

200 gr mandelmassa (mer eller mindre beroende på vad du gillar)

En klick matfett till stekning

Gör såhär: 

Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma i en lagom behållare (till exempel i en glasburk som vi gjorde).

Häll i havremjölken, skaka om och rör runt med en sked, spork eller annat tillhygge tills smeten är jämn.

Häll sedan i kikärtsspadet och rör om igen.

Ta fram stormköket, eller sätt igång en eld.
(Självklart går det att göra i stekpanna hemma, men det är ju inte riktigt lika mysigt, eller hur?)

Lägg en klick fett i stekpannan. Klicka ut lagom stora krabbelurer och låt dem steka tills de börjat bubbla lite.
Vänd krabbelurerna och stek även på andra sidan.

När de stora krabbelurerna är klara, upprepar du samma procedur med lite mindre klickar till semmellock.

Blanda ut mandelmassan med en skvätt grädde, så att den blir mjuk.

Vispa grädden. Vill du göra det enkelt när du är utomhus? Häll grädden i en burk med ordentligt lock (till exempel burk från Light My Fire Mealkit) och skaka tills grädden är lagom! Vi gjorde den fluffig men inte för hårt vispad. Ha tålamod – det kan ta en stund!

Ta en stor krabbelur och bred på mandelmassan. Klicka på den vispade grädden, och lägg på ett litet krabbelurlock.

Sen är det bara att äta och njuta!

Hajkbombssemla

Hajkbombssemlan är perfekt för dig som vill äta en snabb, god och enkel semla samtidigt som du är utomhus. Om du vill kan du köpa färdiga ingredienser — eller baka bullen själv och göra egen mandelmassa. Det är också enkelt att anpassa ingredienserna efter eventuella allergier och matpreferenser.

Vegansk: Använd vegetabilisk grädde och mjölkfritt margarin.

Glutenfri: Använd en glutenfri bulle och tillsätt kardemumma.

Fri från nötter och mandel: Gör mandelmassa på solrosfrön och florsocker.

Det här behöver du:

Två stycken hajkbombs-semlor

1 semmelbulle

50 gram matfett

100 gram mandelmassa (mer eller mindre beroende på vad du gillar)

1 dl vispgrädde

Strösocker om du vill
Aluminiumfolie

Alla mängder kan självklart anpassar efter ditt eget tycke och smak.

Gör såhär:

1. Sprid ut aluminiumfolien, gärna i en skål eller en djup tallrik.

2. Smula bullen i mindre bitar. Lägg i aluminiumfolien.
3. Smula mandelmassan och sprid ut den över bullen.

4. Klicka ut matfettet över mandelmassan och bullen. Om du vill kan du strö lite socker över, men mandelmassan gör att det blir ganska sött ändå.

5. Knyckla ihop aluminiumfolien så att det blir till ett paket.

6. Gör upp en eld och låt den brinna så att det blir en fin glöd.

7. Under tiden kan du vispa grädden. Vill du göra det enkelt när du är utomhus? Häll grädden i en burk med ordentligt lock (till exempel en glasburk) och skaka tills grädden är lagom. Vi gjorde den fluffig men inte för hårt vispad.

8. När du har en fin glöd i eldstaden så sätter du paketen på glöden. Brinner det för mycket, är det mycket lätt att du bränner semlan. Det tar oftast bara några minuter för semlan att bli klar, så kontrollera den gärna ofta genom att ta av den från elden och öppna aluminiumfolien försiktigt (OBS: Aluminumfolien är varm)

9. När smöret har smält och allt är varmt så är den färdig. Öppna paketet, klicka över grädden och ät medan semlan är varm. Mums!

Vill du göra en hajkbombssemla utan att göra upp en eld? Det funkar också att baka den i ugnen. Sätt i foliepaketet i ugnen på 225 grader i cirka 3-5 minuter.

Liknande tidningen scout

09 mar 2022

Testpatrullen: Choklad bäst i skogen

Nypon, blåbär eller svamp. Vad funkar bäst på utfykten – som pulver? Skellefteå scoutkår antog utmaningen att göra iordning varma drycker utomhus.

09 mar 2022

Spännande hajk i mörker

Pannlamporna är laddade, hjälmarna på och magarna fulla med fjärilar. I Stora flytens naturreservat finns djupgrön, grantät skog. Och 80 exalterade...

09 mar 2022

”Jag fick vara som jag var”

För tio år sen startade Nicklas Centring Regnbågsscouterna med en vän – för allas rätt att vara sig själva. I dag är han stolt över hur långt de nått....