WSJ237 augusti 2023

Lägesuppdatering Jamboreesiten

En varning för tyfonen Khanun har utfärdats i Sydkorea. Enligt nuvarande prognos kan ovädret nå Sydkorea den 10e augusti. Den har de senaste dagarna minskat i styrka och väntas fortsätta göra det. -Att våra svenska deltagare och vuxna funktionärer är trygga och inte utsätts för onödig risk till följd av vädret är vår viktigaste prioritering, […]

En varning för tyfonen Khanun har utfärdats i Sydkorea. Enligt nuvarande prognos kan ovädret nå Sydkorea den 10e augusti. Den har de senaste dagarna minskat i styrka och väntas fortsätta göra det.

-Att våra svenska deltagare och vuxna funktionärer är trygga och inte utsätts för onödig risk till följd av vädret är vår viktigaste prioritering, säger Erik Sillén, en av tre projektledare för den svenska resan till Sydkorea. Just nu arbetar vi intensivt tillsammans med den koreanska lägerorganisationen och världsscoutorganisationen för att bedöma och hantera händelseutvecklingen. Vi har också nära kontakt med den svenska ambassaden och har det senaste dygnet varit i kontakt med personal inom SMHI för konsultation. 

- Lägerlivet pågår för fullt på Jamboreen. Igår genomförde vi Culture Day där alla deltagare delar med sig av mat och traditioner från sitt land. Häromkvällen arrangerade den svenska gruppen en stor pridefest som avslutades med att välbesökt disko med deltagare från en lång rad länder, berättar Erik Sillén. Vi har serverat svenska köttbullar och kanelbullar till hela världen i vårt svenska food house. 

Erik Sillén befinner sig på lägret tillsammans med 2 200 andra svenskar. Totalt deltar runt 42 000 deltagare.  

-Tyvärr ser det ut som att vi kommer behöva förbereda oss för att lämna lägret i förtid som en följd av Khanun, berättar Erik Sillén. Det är väldigt tråkigt om det blir så. Ungdomarna som deltar här har sitt livs upplevelse. Att möta världen på ett scoutläger är ett minne för livet.  

Även om Jamboreen avbryts fortsätter vi sätta deltagarnas säkerhet främst. Om vi lämnar i förtid kommer det arbetet att genomföras i nära samarbete med den koreanska arrangören och världsscoutorganisationen. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att lämna området. Planeringen omfattar både logistik för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning. I den händelse att vi avslutar Jamboreen i förtid kommer vi tydligt att informera om hur och när det ska gå till. 

-Vi förstår den stress och oro händelseutvecklingen kan orsaka hos våra deltagare, säger Erik Sillén. Men vi vet också att vi har med oss många trygga och erfarna vuxna ledare på den här resan. Varje avdelning kommer att tas om hand av sin ledare, och vi i projektledningen kommer att stötta avdelningarna. 

Löpande uppdateringar om läget kommer att publiceras här.

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.