Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Ansökan till Explorer Belt Nyår 2022 är nu öppen och stänger den 31 augusti.

Ansökan till Explorer Belt sommar 2023 är öppen december – januari 22/23

Ansök till EB Nyår 2022

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare - upplev ett stort äventyr tillsammans med en vän!

Anmälan stänger 31 augusti

Spanien Nyår 2022-2023

Avsluta 2022 och starta 2023 med ditt livs äventyr, fantastisk mat och erfarenheter att bära med dig hela livet! 

Vi åker till de sydvästra delarna av Spanien. I Andalusien upplever vi en smältdegel av historia, kulturer och religioner för de människor som haft detta område som sitt hem under tusentals år. Vattenvägar som byggdes av romarna, kunskapspalats som uppfördes av morerna och odlingar som dignar av oliver. 

Större delen av tiden i Spanien genomför du en traditionell Explorer Belt vandring tillsammans med din parkamrat. Efter vandringen har vi ett par dagar tillsammans för utvärdering och gemensamma upplevelser, i och omkring en spansk stad. 

Med hänsyn till att tiden för arrangemanget är kortare än ett traditionellt Explorer Belt kommer vi att flyga till och från Spanien.  Vi börjar resan på juldagen och kommer hem söndag 8 januari. 

Utöver själva vistelsen i Spanien ingår både en förträff och en efterträff i arrangemanget. Båda dessa är obligatoriska. 

Ansök här

Du och din resekamrat

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Vidare ska du och din vandringskamrat planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Vi kan garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!  

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid. 

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.  

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa resten av arrangemanget. 

Fyra Explorer Belt genomförs under 2022

Explorer Belt 2022 kommer att gå i fyra länder under sommaren 2022 Kroatien, Wales, Spanien och Österrike. Österrike kommer främst vara för dig som haft en plats tidigare på EB men missat din chans pga pandemin och nu är "för gammal".

Utöver dessa kommer ett nytt EB nyår Spanien 2022/2023 erbjudas.

Resmål och datum

  • Spanien Nyår 2022-2023 - avresa 25 december 2022 - hemkomst 8 januari 2023
    - Förträff 14-16 oktober 2022
    - Efterträff 28-29 januari 2023
  • Kroatien - avresa 16 juni - hemkomst 8 juli
  • Spanien - avresa 24 juni - hemkomst 14 juli
  • Wales - avresa 25 juni - hemkomst 14 juli
  • Österrike - avresa 26 juni - hemkomst 17 juli

Wales

Wales eller Cymru kommer ta dig förbi gröna kullar och horder av luddiga får, där ni kommer att få bevittna några av Wales mest vidunderliga platser under er Explorer Belt-vandring. Passerandet av små byar och städer kommer leda er till den kända walesiska gästfriheten och människorna ni möter. Anrik historia och kultur som kan dateras årtusenden tillbaka. Böljande kullar och växlande väder är något att förvänta sig, särskilt när en ska packa för äventyret. Språket kan också växlas mellan engelska och Welsh, men som tur är heter ”hej” samma på båda språk!

Under rundresan kommer vi satsa på kultur och du kan redan nu börja öva på att uttala "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch".

Österrike

Gillar du Wienerschnitzel, Knödeln och Kaiserschmarrn? Ja då ska du hänga med till Österrike! Du kommer att få dansa wienervals, vandra i branta berg, bada i kalla sjöar. Du kommer att älska dina skavsårsplåster på din vandring. Under rundresan träffar vi Mozart, Habsburgare och det moderna Österrike. Självklart träffar vi även scouter på vår resa.

Explorer Belt Österrike är till för dom som missat EB under 2020-2021 på grund av pandemin.

Kroatien

På din vandring i Kroatien kommer du vandra genom landskap med djupa sjöar, vackra skogar och mäktiga berg. De människor du möter på vägen lär troligtvis bjuda dig på den goda köttgrytan ”Pašticada” eller om du har tur kan du kanske få smaka på en grillad sjöborre. Kroatiens kultur är rik på olika musikstilar, en gren är den av den kroatiska folkmusiken är ”klapa” som är en form av a capella.

Efter vandringen börjar rundresan. Här blandar vi kultur med äventyr. En dag på rundresan kan innehålla ett besök till amfiteatern i Pula medans vi dagen därpå åker till en av alla Kroatiens grottor. En tur ut till en Ö omgiven av kristallklart vatten är inte heller en omöjlighet.

Spanien

Årets sydligaste Explorer Belt går i Spanien. Om du är nyfiken på en kulturrik och naturnära upplevelse så är detta arrangemanget för dig! Resan tar dig till Spaniens norra och östra delar med allt från riviera till storstadsmyller i ett av Europas största länder. Här utlovas både sol- och badgaranti och besök på minst ett av landets 44 världsarv!

FAQ - läs detta innan du ansöker på scoutnet

Tänk över och lär känna din utrustning, träna på ditt kök och att sätta upp tält eller vindskydd.  

Träna gärna på att vandra flera km med packning några gånger. Det blir långa vandringsdagar under arrangemanget. Gå in dina skor. Inför arrangemanget kommer du att få olika uppgifter bland annat att ni ska gå en längre hajk med din vandringskamrat. 

Nej, Explorer Belt Österrike är till för dom som missat EB under 2020-2021 på grund av pandemin.

Du ska vara 16-20 år när arrangemanget genomförs.

Det finns ett alternativ som är att du kan tänka dig vilket land som helst.

Men då det finns många olika alternativ är det viktigt att du rangordnar dom länder du önskar gå i. Det kan faktiskt finnas ett land du inte vill åka till.

Observera att Explorer Belt Österrike endast är för dom som är födda mellan 1 Januari 2000 och 31 juni 2002.

1. Ålder

2. Mångfald baserat på Könstillhörighet, Samverkansorganisation och Geografisk spridning.

Ålder har generellt förtur, så länge du är inom åldersspannet.

Nej, du kan ansöka ensam. Då blir du ihopparad med en parkamrat. I ansökan fyller du i uppgifter om vem du är, som ligger till grund för att vi ska få bra vandringspar.

Vi vet inte hur många som kommer ansöka sig till Explorer Belt i år. Därför kan vi inte säga hur stor chansen att man kommer med är.

Ja. Då kommer du att bli ihopparad med en parkamrat.  Glöm inte att fylla i den kompletterande informationen för att hitta rätt parkamrat.

Det innebär att arrangemanget inte kommer att kosta mer än 16 000 kronor, men det kan kosta mindre beroende på arrangemangets slutgiltiga kostnader och vilka bidrag arrangemanget lyckas få ihop. 

 

Max 13 500 kronor för själva arrangemanget; resor, mat och logi inklusive en förträff och efterträff. 

Observera att resor till och från avreseort inte ingår i priset. 

Det kommer finnas 36 platser på Explorer Belt Nyår 2022-2023. 
Det blir alltså 18 st vandringspar. 

Det kommer att bli flyg ner till Spanien på EB nyår med anledning av arrangemangets korta tid. På plats i Spanien kommer det bli buss eller lokaltrafik för de korta resor som görs på plats. 

 

Nej, det blir ingen rundresa för EB Nyår 2022-2023. Tiden är lite kortare är de EB som går på sommaren. Vi kommer trots det få möjlighet att tillsammans se och uppleva en del spännande saker. 

Det är 16-20 år som gäller. För att vara med ska du ha fyllt 16 år och inte ha fyllt 21 år. 

Du behöver utrustning så att du klarar dig på vandring i 10 dagar, till exempel tält, grejer att laga mat med och bra skor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. Du kan också få bra exempel i vår packlista.

Nej, du kan bara genomföra Explorer belt en gång. Vill du vara med en gång till kan du alltid ansöka om att bli arrangemangsledare!

Som regel nej. Vid speciella omständigheter har det hänt att vissa har gått tre tillsammans.

Du kan ansöka antingen tillsammans med en kompis eller själv. Har du ansökt själv och kommer med parar vi ihop dig med en annan deltagare som har ansökt ensam.

Under Explorer belt går ni minst 160 kilometer på tio dagar.

Fler frågor?

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Tidigare Explorer Belt:

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien