Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Ansökan till Explorer Belt i Tyskland sommar 2023 är nu öppen!

Ansök här!

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare - upplev ett stort äventyr tillsammans med en vän!

Vad är Explorer belt?

Explorer belt är ett scoutäventyr för dig som är 16-20 år. Du och en kompis vandrar minst 160 kilometer under 10 dagar, i ett land i Europa. Samtidigt löser ni uppgifter.

Under vandringen får ni inte betala för färdiglagad mat eller husrum.Med på resan är en grupp andra scouter från hela Sverige, och tillsammans gör ni en rundresa i landet innan och efter vandringen.

Ansökan är öppen

Sommaren 2023 åker vi till Tyskland

Explorer Belt 2023 kommer att gå i Tyskland. 2023 blir det bara en omgång av Explorer belt - men vi välkomnar fler deltagare än vanligt. Det finns plats för cirka 50 scouter att följa med. 25 juni-16 juli är det dags - vill du åka med? Ansök nu!

Du och din parkamrat

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Du och din vandringskamrat sja planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Vi kan garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid.

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa resten av arrangemanget.

FAQ - läs detta innan du ansöker på scoutnet

Tänk över och lär känna din utrustning, träna på ditt kök och att sätta upp tält eller vindskydd.  

Träna gärna på att vandra flera km med packning några gånger. Det blir långa vandringsdagar under arrangemanget. Gå in dina skor. Inför arrangemanget kommer du att få olika uppgifter bland annat att ni ska gå en längre hajk med din vandringskamrat. 

Nej, Explorer Belt Österrike är till för dom som missat EB under 2020-2021 på grund av pandemin.

Du ska vara 16-20 år när arrangemanget genomförs.

Det finns ett alternativ som är att du kan tänka dig vilket land som helst.

Men då det finns många olika alternativ är det viktigt att du rangordnar dom länder du önskar gå i. Det kan faktiskt finnas ett land du inte vill åka till.

Observera att Explorer Belt Österrike endast är för dom som är födda mellan 1 Januari 2000 och 31 juni 2002.

1. Ålder

2. Mångfald baserat på Könstillhörighet, Samverkansorganisation och Geografisk spridning.

Ålder har generellt förtur, så länge du är inom åldersspannet.

Nej, du kan ansöka ensam. Då blir du ihopparad med en parkamrat. I ansökan fyller du i uppgifter om vem du är, som ligger till grund för att vi ska få bra vandringspar.

Vi vet inte hur många som kommer ansöka sig till Explorer Belt i år. Därför kan vi inte säga hur stor chansen att man kommer med är.

Ja. Då kommer du att bli ihopparad med en parkamrat.  Glöm inte att fylla i den kompletterande informationen för att hitta rätt parkamrat.

Det innebär att arrangemanget inte kommer att kosta mer än 16 000 kronor, men det kan kosta mindre beroende på arrangemangets slutgiltiga kostnader och vilka bidrag arrangemanget lyckas få ihop. 

 

Max 13 500 kronor för själva arrangemanget; resor, mat och logi inklusive en förträff och efterträff. 

Observera att resor till och från avreseort inte ingår i priset. 

Det kommer finnas 36 platser på Explorer Belt Nyår 2022-2023. 
Det blir alltså 18 st vandringspar. 

Det kommer att bli flyg ner till Spanien på EB nyår med anledning av arrangemangets korta tid. På plats i Spanien kommer det bli buss eller lokaltrafik för de korta resor som görs på plats. 

 

Nej, det blir ingen rundresa för EB Nyår 2022-2023. Tiden är lite kortare är de EB som går på sommaren. Vi kommer trots det få möjlighet att tillsammans se och uppleva en del spännande saker. 

Det är 16-20 år som gäller. För att vara med ska du ha fyllt 16 år och inte ha fyllt 21 år. 

Du behöver utrustning så att du klarar dig på vandring i 10 dagar, till exempel tält, grejer att laga mat med och bra skor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. Du kan också få bra exempel i vår packlista.

Nej, du kan bara genomföra Explorer belt en gång. Vill du vara med en gång till kan du alltid ansöka om att bli arrangemangsledare!

Som regel nej. Vid speciella omständigheter har det hänt att vissa har gått tre tillsammans.

Du kan ansöka antingen tillsammans med en kompis eller själv. Har du ansökt själv och kommer med parar vi ihop dig med en annan deltagare som har ansökt ensam.

Under Explorer belt går ni minst 160 kilometer på tio dagar.

Fler frågor?

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Tidigare Explorer Belt:

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien