Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Ansökan till Explorer Belt i Tyskland sommar 2023 är stängd.

Väntar du på antagningsbesked för EB sommaren 2023? Det kommer till alla som ansökt i slutet av februari. 

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare - upplev ett stort äventyr tillsammans med en vän!

Vad är Explorer belt?

Explorer Belt är ett scoutäventyr för dig som är 16-20 år. Du och en kompis vandrar minst 160 kilometer under 10 dagar, i ett land i Europa. Samtidigt löser ni uppgifter tillsammans.

Under vandringen får ni inte betala för färdiglagad mat eller husrum. Med på resan är en grupp andra scouter från hela Sverige, och tillsammans gör ni en rundresa i landet innan och efter vandringen.

Sommaren 2023 åker vi till Tyskland

Explorer Belt 2023 kommer att gå i Tyskland. År 2023 blir det bara en omgång av Explorer Belt - men vi välkomnar fler deltagare än vanligt - det finns plats för cirka 50 scouter att följa med. Explorer Belt 2023 äger rum mellan 25 juni-16 juli och du kan åka med om du är född tidigast 25 juni 2002 och senast 25 juni 2007.

Ansökan är stängd.

Ansökningsperiod för Explorer Belt sommar är dec-jan

Ansök här!

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer Belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Du och din parkamrat

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Du och din vandringskamrat ska planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Vi kan garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid.

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa resten av arrangemanget.

Tyskland 2023

På din vandring i Tyskland kommer du mötas av både av storslagen natur och pittoreska gränder. Tillsammans får du och din kompis utforska er egna lilla bit av Tyskland. Varje år äter tyskarna fler är 800 miljoner currywursts. Kanske blir ni bjudna på en currywurst eller två av någon av de drygt 83 miljoner invånarna.

Under rundresan kommer vi satsa på att se en stor variation av vad Tyskland har att erbjuda, såväl natur och stad som historia och kutur.

FAQ - läs detta innan du ansöker på scoutnet

Träna gärna på att vandra flera km med packning några gånger. Det blir långa vandringsdagar under arrangemanget. Gå in dina skor. Inför arrangemanget kommer du att få olika uppgifter bland annat att ni ska gå en längre hajk med din vandringskamrat. 

Ja. Då kommer du att bli ihopparad med en parkamrat.  Glöm inte att fylla i den kompletterande informationen för att hitta rätt parkamrat.

Som regel nej. Vid speciella omständigheter har det hänt att vissa har gått tre tillsammans.

Tänk över och lär känna din utrustning, träna på ditt kök och att sätta upp tält eller vindskydd.  

Under Explorer belt går ni minst 160 kilometer på tio dagar.

Det kommer finnas 50 platser på Explorer Belt Tyskland 2023. 
Det blir alltså 25 st vandringspar. 

Vi vet inte hur många som kommer ansöka sig till Explorer Belt i år. Därför kan vi inte säga hur stor chansen att man kommer med är.

1. Ålder

2. Mångfald baserat på Könstillhörighet, Samverkansorganisation och Geografisk spridning.

Nej, du kan bara genomföra Explorer belt en gång. Vill du vara med en gång till kan du alltid ansöka om att bli arrangemangsledare!

Du kan ansöka antingen tillsammans med en kompis eller själv. Har du ansökt själv och kommer med parar vi ihop dig med en annan deltagare som har ansökt ensam.

För EB Nyår kostar det max 13 500 kronor för själva arrangemanget; resor, mat och logi inklusive en förträff och efterträff. 

För EB Tyskland sommar kostar det 16 900 kronor.

Observera att resor till och från avreseort inte ingår i priset. 

Det innebär att arrangemanget inte kommer att kosta mer än 16 900 kronor, men det kan kosta mindre beroende på arrangemangets slutgiltiga kostnader och vilka bidrag arrangemanget lyckas få ihop. 

 

Du behöver utrustning så att du klarar dig på vandring i 10 dagar, till exempel tält, grejer att laga mat med och bra skor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. Du kan också få bra exempel i vår packlista.

Det kommer att bli buss från Sverige till Tyskland. 

 

Fler frågor?

Tidigare Explorer Belt:

2022

Kroatien, Spanien, Wales, Österrike

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien