Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Sommaren 2022 planerar vi att genomföra fyra Explorer Belt varav tre är “ordinarie Explorer Belt”.

Inom kort kommer vi lägga upp datum för sommaren 2022.
Explorer Belt 2022 kommer att gå i fyra länder under sommaren Kroatien, Wales, Spanien och Österrike. Österrike kommer främst vara för dig som haft en plats tidigare på EB men missat din chans pga pandemin. Utöver dessa kommer ett nytt EB nyår 22/23 erbjudas.

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare. Du och en vän är långt från familj, kompisar och ledare.  

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Vidare ska du och din parkamrat planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Därför kan vi garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!  

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid. 

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.  

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa resten av arrangemanget. 

Vanliga frågor

16-20 år är de åldrar som gäller. För att vara med ska du ha fyllt 16 år och inte ha fyllt 21 år. Då Explorer Belt blev inställt 2020 och 2021 görs ett undantag under 2022. Då arrangeras ett speciellt Explorer belt för de som skulle ha gått 2020 eller 2021.

Du behöver utrustning så att du klarar dig på vandring i 10 dagar, till exempel tält, grejer att laga mat med och bra skor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. Du kan också få bra exempel i vår packlista.

Nej, du kan bara genomföra Explorer belt en gång. Vill du vara med en gång till kan du alltid ansöka om att bli arrangemangsledare!

Som regel nej. Vid speciella omständigheter har det hänt att vissa har gått tre tillsammans.

Du kan ansöka antingen tillsammans med en kompis eller själv. Har du ansökt själv och kommer med parar vi ihop dig med en annan deltagare som har ansökt ensam.

Under Explorer belt går ni minst 160 kilometer på tio dagar.

Fler frågor?

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Tidigare Explorer belt:

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien