Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Ansökan till Explorer Belt sommar 2022 är öppen!
Du gör ansökan via medlemsregistret Scoutnet. Ansökan är öppen mellan 1-31 januari.
Ansök här

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare - upplev ett stort äventyr tillsammans med en vän!

Du och din resekamrat

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Vidare ska du och din parkamrat planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Därför kan vi garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!  

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid. 

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.  

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa resten av arrangemanget. 

Fyra Explorer Belt genomförs under 2022

Explorer Belt 2022 kommer att gå i fyra länder under sommaren 2022 Kroatien, Wales, Spanien och Österrike. Österrike kommer främst vara för dig som haft en plats tidigare på EB men missat din chans pga pandemin och nu är "för gammal".

Utöver dessa kommer ett nytt EB nyår Spanien 2022/2023 erbjudas, mer info om just detta kommer.

Resmål och datum

  • Kroatien - avresa 16 juni - hemkomst 8 juli
  • Spanien - avresa 24 juni - hemkomst 14 juli
  • Wales - avresa 25 juni - hemkomst 14 juli
  • Österrike - avresa 26 juni - hemkomst 17 juli

Wales

Wales eller Cymru kommer ta dig förbi gröna kullar och horder av luddiga får, där ni kommer att få bevittna några av Wales mest vidunderliga platser under er Explorer Belt-vandring. Passerandet av små byar och städer kommer leda er till den kända walesiska gästfriheten och människorna ni möter. Anrik historia och kultur som kan dateras årtusenden tillbaka. Böljande kullar och växlande väder är något att förvänta sig, särskilt när en ska packa för äventyret. Språket kan också växlas mellan engelska och Welsh, men som tur är heter ”hej” samma på båda språk!

Under rundresan kommer vi satsa på kultur och du kan redan nu börja öva på att uttala "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch".

Österrike

Gillar du Wienerschnitzel, Knödeln och Kaiserschmarrn? Ja då ska du hänga med till Österrike! Du kommer att få dansa wienervals, vandra i branta berg, bada i kalla sjöar. Du kommer att älska dina skavsårsplåster på din vandring. Under rundresan träffar vi Mozart, Habsburgare och det moderna Österrike. Självklart träffar vi även scouter på vår resa.

Explorer Belt Österrike är till för dom som missat EB under 2020-2021 på grund av pandemin.

Kroatien

På din vandring i Kroatien kommer du vandra genom landskap med djupa sjöar, vackra skogar och mäktiga berg. De människor du möter på vägen lär troligtvis bjuda dig på den goda köttgrytan ”Pašticada” eller om du har tur kan du kanske få smaka på en grillad sjöborre. Kroatiens kultur är rik på olika musikstilar, en gren är den av den kroatiska folkmusiken är ”klapa” som är en form av a capella.

Efter vandringen börjar rundresan. Här blandar vi kultur med äventyr. En dag på rundresan kan innehålla ett besök till amfiteatern i Pula medans vi dagen därpå åker till en av alla Kroatiens grottor. En tur ut till en Ö omgiven av kristallklart vatten är inte heller en omöjlighet.

Spanien

Årets sydligaste Explorer Belt går i Spanien. Om du är nyfiken på en kulturrik och naturnära upplevelse så är detta arrangemanget för dig! Resan tar dig till Spaniens norra och östra delar med allt från riviera till storstadsmyller i ett av Europas största länder. Här utlovas både sol- och badgaranti och besök på minst ett av landets 44 världsarv!

Vanliga frågor

Nej, Explorer Belt Österrike är till för dom som missat EB under 2020-2021 på grund av pandemin.

Ja, dock kommer dom som haft en plats till 2020 att få förtur till platserna för Explorer Belt Österrike.

Då kommer du ha förtur till urvalet för Explorer Belt Österrike.

Det finns ett alternativ som är att du kan tänka dig vilket land som helst.

Men då det finns många olika alternativ är det viktigt att du rangordnar dom länder du önskar gå i. Det kan faktiskt finnas ett land du inte vill åka till.

Observera att Explorer Belt Österrike endast är för dom som är födda mellan 1 Januari 2000 och 31 juni 2002.

1. Ålder

2. Mångfald baserat på Könstillhörighet, Samverkansorganisation och Geografisk spridning.

Det finns ett speciellt Explorer Belt i år för dom som är mellan 21 och 22 år, det vill säga född mellan 1 Januari 2000 och 30 juni 2002.

Nej, du kan ansöka ensam. Då  blir du ihopparad med en parkamrat.

Vi vet inte hur många som kommer anmäla sig till Explorer Belt i år. Därför kan vi inte säga hur stor chansen att man kommer med är.

Ja. Då kommer du att bli ihopparad med en parkamrat.  Glöm inte att fylla i den kompletterande informationen för att hitta rätt parkamrat.

Det innebär att arrangemanget inte kommer att kosta mer än 16 000 kronor, men det kan kosta mindre.

Max 16 000 kronor för själva arrangemanget inklusive en förträff.

Observera att resor till och från förträffen samt avreseort inte ingår i priset.

Det kommer finnas ca 40 platser per Explorer Belt.

Teamen undersöker olika resealternativ. Mest troligt är buss.

Ja, alla kommer genomföra en rundresa.

16-20 år är de åldrar som gäller. För att vara med ska du ha fyllt 16 år och inte ha fyllt 21 år. Då Explorer Belt blev inställt 2020 och 2021 görs ett undantag under 2022. Då arrangeras ett speciellt Explorer belt för de som skulle ha gått 2020 eller 2021.

Du behöver utrustning så att du klarar dig på vandring i 10 dagar, till exempel tält, grejer att laga mat med och bra skor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. Du kan också få bra exempel i vår packlista.

Nej, du kan bara genomföra Explorer belt en gång. Vill du vara med en gång till kan du alltid ansöka om att bli arrangemangsledare!

Som regel nej. Vid speciella omständigheter har det hänt att vissa har gått tre tillsammans.

Du kan ansöka antingen tillsammans med en kompis eller själv. Har du ansökt själv och kommer med parar vi ihop dig med en annan deltagare som har ansökt ensam.

Under Explorer belt går ni minst 160 kilometer på tio dagar.

Fler frågor?

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Tidigare Explorer belt:

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien