Foto: Toomas Tartes via Unsplash

Explorer Belt

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en vandringskompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Just nu letar vi efter arrangemangsledare för nästa år – kolla under ’Lediga ideella uppdrag’ på hemsidan!
Deltagaransökan till Explorer Belt 2025 öppnas i december 2024.

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare - upplev ett stort äventyr tillsammans med en vän!

Vad är Explorer belt?

Explorer Belt är ett scoutäventyr för dig som är 16-20 år. Du och en vandringskompis vandrar minst 160 kilometer under 10 dagar, i ett land i Europa. Samtidigt löser ni uppgifter tillsammans för att lära känna landet och kulturen.

Under vandringen får ni inte betala för färdiglagad mat eller husrum. Kanske lyckas ni bli inbjudna att dela en måltid med någon, eller så lagar ni mat på ert stormkök. Ibland kanske ni får slå upp ert tält i en trädgård, andra nätter kanske ni sover i en olivlund. Med på resan är en grupp andra scouter från hela Sverige, och tillsammans gör ni en rundresa i landet innan och efter vandringen.

Datum för 2024

  • EB Italien 16 juni-7 juli
  • EB Benelux: 29 juli-13 augusti
  • EB Tjeckien 25 juni-16 juli

Hur mycket kostar det?

  • EB Italien: Max 16 000 kronor
  • EB Benelux: Max 12 000 kronor
  • EB Tjeckien: Max 16 000 kronor

Explorer Belt Italien 2024

Europas stövel blir sommaren 2024 Europas vandringskänga där du i landets norra delar möter vidunderliga vyer mellan berg och dalar, smakerna ifrån perfekt solmogna tomater i en ljuvlig pastarätt tillagad på ert stormkök vid en av landets många sjöar.

Du möter den italienska befolkningen, lär känna dem och dess kultur och gör en storslagen vandring på 16 mil under 10 dagar tillsammans med en vandringskompis – varje minut av dagarna är ett oförglömligt äventyr som ni skapar tillsammans!

Ciaó ciaó Italia!

Ansökan är stängd.

Explorer Belt Tjeckien 2024

Mot slutet av juni åker en buss fylld med glada och exalterade scouter ner mot Centraleuropa för att gå sina 160 kilometer genom det vackra landet Tjeckien. Ett land med omvälvande historia, fyllt med slott och pittoreska byar som gör det till en dröm för den vandringssugna scouten. Dessutom är Tjeckien känt för att ha en väldigt välkomnande lokalbefolkning, vilket gör det till ett land perfekt för den som är nyfiken på Tjeckiens kultur och historia. 

Häng med på ett äventyr du aldrig kommer glömma!
 

Ansökan är stängd.

Explorer Belt BeNeLux 2024

I slutet av sommaren har du chansen att följa med på ett maxat äventyr där du och din parkamrat vandrar i tre länder; Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Genom grönskande landskap och slingrande kanaler. Förbi väderkvarnar och igenom medeltida städer. Och Europas huvudstad Bryssel förstås.

Vandringen – 16 mil på 10 dagar – är precis som ett vanligt Explorer Belt. Men vi har minskat ner rundresan avsevärt vilket gör att hela äventyret ryms på drygt 14 dagar. I och med detta är det också en lägre avgift. Det gör vi för att fler scouter ska kunna genomföra sitt livs äventyr.

Så ta chansen och följ med på EB BeNeLux!

Ansökan är stängd.

Du och din vandringskompis

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett område som är okänt för er. Du och din vandringskamrat ska planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare.  Vi kan garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid.

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats.

Efter den 10 dagar långa vandringen görs i somliga fall en gemensam rundresa resten av arrangemanget.

Behöver du ekonomisk hjälp?

Om du inte har råd att följa med på Explorer Belt kan du söka pengar till din deltagaravgift. Här får du tips på fonder och stiftelser att söka pengar hos.

Explorer Belt Nyår 2023

Över delar av jul- och nyårshelgen 2023-2024 erbjuder vi ett Explorer Belt-äventyr i Malaga, Spanien! Arrangemanget innehåller en förträff i november 2023, en resa med vandring över jul och nyår i södra Spanien, samt en efterträff i januari 2024. För att alla ska hinna hem till skola, studier och jobb innan jullovets slut, har arrangemanget ingen rundresa efter vandringen.

Vi flyger till Spanien redan den 23 december, och hinner fira jul tillsammans, innan du och din vandringskompis påbörjar er vandring bland de Andalusiska olivlundarna. Du kommer att få lära dig mycket, både om den spanska kulturen och om dig själv, under äventyret.

Explorer Belt äger rum mellan 23 december-7 januari. Du kan åka med om du är född tidigast 23 december 2002 och senast 23 december 2007.

Ansökan är nu stängd.

FAQ - läs detta innan du ansöker på Scoutnet

För att bli antagen till Explorer Belt måste du vara mellan 16 och 20 år och medlem i Scouterna. Man ska ha fyllt 16 senast på avresedagen (man ska ha fyllt 16 år innan man åker eller samma dag) och att man inte ska ha fyllt 21 innan hemkomst

Vi kommer i först hand gå på ålder, där de äldsta har störst chans att bli antagna. 

I andra hand går vi på mångfald när det gäller könstillhörighet, samverkansorganisation och geografisk spridning i Sverige. 

Dessutom försöker vi se till att scoutparet ska ha bra förutsättningar att fungera tillsammans. 

Vi vet inte hur många som kommer ansöka sig till Explorer Belt i år. Därför kan vi inte säga hur stor chansen att man kommer med är.

Nej, du kan bara genomföra Explorer Belt en gång. Skulle du dock inte bli godkänd och inte få ditt bälte kan du söka igen, men har ingen förtur. Vi vill ge så många som möjligt chansen att uppleva ett Explorer Belt, är du sugen på att uppleva mer av Scouternas arrangemang är du välkommen att söka som arrangemangsledare, och kanske vara med och leda ett Explorer Belt! 

Nej, som regel får man endast gå två och två.

Bältet är symbolen för att du har klarat Explorer Belt. För kunna få bältet måste du ha genomfört vandringen och följt de regler som finns för Explorer Belt 

Explorit” kallas den scout som håller på att genomföra Explorer Belt eller som har genomfört Explorer Belt.

Explorer Belt Italien och Tjeckien kommer att ha en avgift på max 16 000 kr.

Explorer Belt BeNeLux kommer att ha en avgift på max 12 000 kr. Detta EB har ingen rundresa.

Resor till och från avreseort ingår ej, inte heller resor till/från för/återträff.

I avgiften ingår matpengar under vandringen, mat och logi under resan och alla transporter i landet samt resa från/till utsatt startpunkt i Sverige.

Mat och logi ingår också under förträffen.

Resor till/från startpunkt och till/från förträff ingår inte i avgiften. Återträff ingår inte heller i avgiften (förutom för de Explorer Belt som inte har rundresa).

Träna gärna på att vandra med packning några gånger innan.  Det blir kommer att bli långa vandringsdagar, ofta en eller två mil på en dag. Se till att gå in dina vandringsskor och att din ryggsäck passar dig.  

Inför arrangemanget kommer du att få olika uppgifter bland annat att ni ska gå en längre hajk med din vandringskompis. 

Tänk över och lär känna din utrustning, träna på att använda ditt stormkök och på att sätta upp tält eller vindskydd. 

Innan avresa kommer vi ha en förträff där du lär känna de andra deltagarna, kan förbereda dig och få tips. 

Du behöver utrustning så att du klarar att vandra i 10 dagar. Till exempel behöver du ha tält, stormkök, sovsäck och bra vandringsskor. Du får mer detaljerad information om utrustning av ledarna i god tid innan ni åker. 

Tänk på att du kan fråga din kår om du får låna utrustning av dem!

På förträffen lär du känna de andra exploriterna och ledarteamet. Du kommer få en hel del information och diskutera kring tänkbara händelser.

Förträffen är obligatorisk för alla som ska delta i Explorer Belt.

Du kommer att åka buss till ditt land.

 

Under Explorer Belt går ni minst 160 kilometer under tio dagar. Det kan vara fysiskt utmanade och ett par bra kängor kommer vara viktiga för dig.

Under vandringen bor du och din kompis i tält eller vindskydd. Kanske har ni turen att bli inbjudna att övernatta hemma hos någon ibland.

Under rundresan återkommer ditt ledarteam med hur du kommer bo.

Under de 10 dagarna du vandrar med din vandringskompis finns ledarna tillgängliga på telefon men kan komma om det skulle uppstå någon typ av kris. Dessutom kommer det vara två obligatoriska ”check-in tillfällen”. 
 
Det kommer att vara fyra ledare.

På efterträffen i januari får du träffa de andra Exploriterna igen. Här får du chansen att berätta om dina äventyr för de andra men också reflektera över det som du har varit med om. Vad lärde du dig om dig själv och om andra under Explorer Belt?  

Efterträffen är obligatorisk för alla som deltar i Explorer Belt. 

Avgiften kommer inte bli högre än 16 000 kr för de Explorer Belt som har rundresa, men det kan komma kosta mindre beroende på arrangemangets slutgiltiga kostnader och vilka bidrag arrangemanget lyckas få. Hur mycket du ska betala får du information om när du blir antagen.

Avgiften för Explorer Belt utan rundresa är maximalt 12 000 kr.

Tidigare Explorer Belt:

2022

Kroatien, Spanien, Wales, Österrike

2019

Irland

2018

Tjeckien och Italien

2017

Nederländerna

2016

Grekland, Portugal och Kroatien

2015

Storbritannien och Slovakien

2014

Ungern, Österrike och Slovenien

2013

Schweiz, Benelux och Tyskland

2012

Serbien och Rumänien

2011

Irland

2010

Italien och Spanien

Tack

Stort tack till LGL Baden-Württemberg (en tysk lokal motsvarighet till Lantmäteriet), för att ni gav oss över hundra superbra kartor! Tack vare detta slapp vi gå vilse under Explorer Belt i Tyskland 2023.