Söka bidrag för läger

Det finns flera alternativ till att betala hela arrangemangsavgiften själv. Till exempel kan du söka bidrag! Här finns mer information om hur du gör.

Många gånger går det att få fonder eller bidrag för att hjälpa till att betala deltagaravgiften till Scouternas arrangemang. Men hur kan du hitta stiftelser och fonder? Och vad ska du skriva? Här samlar vi lite tips och idéer som förhoppningsvis hjälper dig en bit på vägen. Lycka till! 

Fonder som söks av Scouternas kansli

Folke Bernadottes Minnesfond är en fond som subventionerar deltagaravgifter för läger som arrangeras av Scouternas arrangemangsgrupp. Här behöver du som deltagare inte göra något alls. Vi på Scouterna ansöker för hela arrangemanget samtidigt! Detta betyder att den deltagaravgift du får betala ofta redan är subventionerad av dessa fondpengar. Smart va?

Andra tips när du söker från en fond

  • Många bidrag ska redovisas till fonden när arrangemanget är slut. Se till att göra det i tid och på det sätt som fonden ber om. 
  • Tacka fonden för bidraget! 
  • Det går ofta bra att söka för mer än bara deltagaravgiften. Till exempel kan du ta med i ansökan om du behöver en ny ryggsäck eller kängor.
  • Många bäckar små – sök flera bidrag.
  • Vi brukar säga att bidrag inte är gratis. Ofta ligger det hårt arbete bakom – men arbete som verkligen kan löna sig i slutändan! 
  • Var en schyst kompis! Vet du någon som verkligen skulle behöva ett bidrag till ett arrangemang? Erbjud din hjälp med hens ansökan, eller tipsa om några olika fonder hen kan vända sig till!

Scouternas stödfond

Stödfonden betalas ut som ett bidrag till de scouter som behöver stöd för att kunna delta i den lokala kårens scoutaktiviteter på lika villkor som andra scouter. Det kan exempelvis handla om deltagaravgifter, medlemsavgifter, resor, utrustning eller liknande kostnader. Stödet kan vara materiellt eller ekonomiskt. Syftet är att fler ska kunna delta i aktiviteter som de annars inte hade kunnat vara med på.

Andra sätt än fonder och stiftelser

Det finns många kreativa sätt att öka sin reskassa eller finansiera sin deltagaravgift på. Ett sätt är självklart att extrajobba, panta burkar, skotta snö eller plocka fallfrukt, ordna barnkalas, sälja prylar på loppis osv. 

Men också: 

  • Låna material, din scoutkår har säkert något som hjälper dig på vägen. Kanske finns en extra ryggsäck, tält eller kompass att låna. Våga fråga! 
  • Fritidsbanken! Här kan du låna viss utrustning. Olika Fritidsbanker har olika utbud. Besök dem och hör efter! Fritidsbanken finns lite överallt i Sverige och fungerar som ett bibliotek: du lånar, använder och lämnar tillbaka helt gratis – kanon helt enkelt. Vissa kommuner som inte har en Fritidsbank kan ha andra lösningar för att låna ut utrustning. kontakta din kommun och fråga!     
  • Köp inte alltid nytt. Blocket, Marketplace, Bjussa och Tradera är exempel på bra platser att hitta massor med utrustning för mycket bättre priser än nya saker.  Samtidigt gör du miljön en tjänst. Hållbart tycker vi!

Vanliga frågor och svar

Ofta är det viktigt att vara ute i god tid. Många fonder och stiftelser har bara någon eller några gånger per år som de tar emot ansökningar. I de flesta fall kan du bara söka om pengar innan själva arrangemanget är, medan andra fonder godkänner ansökningar i efterhand. 

Börja titta efter fonder och stiftelser redan när du funderar på att ansöka om att delta på ett av Scouternas arrangemang, så att du inte missar en deadline. Skulle du ångra dig, eller inte bli antagen till arrangemanget, går det alltid bra att inte hämta ut, alternativt lämna tillbaka, pengarna. 

  • Först och främst ska du läsa på vad det är som fonden eller stipendiet ger bidrag till. Därefter skriver du en ansökan som fyller det målet. Det är viktigt att inte bara kopiera en tidigare ansökan!
  • Om fonden eller stiftelsen har en ansökningsblankett så ska du använda den. Därför ska du kolla noggrannt efter detta!
  • Om fonden eller stiftelsen ber om vissa speciella saker så måste du skicka med dem. Exempelvis kan det vara ett personligt brev, eller ett intyg från din scoutkår att du är medlem.
  • Skriv ansökan själv. Dock är det bra att ta hjälp av en kompis eller vuxen om du känner dig osäker på formuleringar eller språket.
  • Beskriv vad du ska göra och hur det kommer att utveckla dig som person. Till exempel kan du skriva varför det här arrangemanget är viktigt för dig och vad du vill uppnå med att delta.

Det är inte helt enkelt att hitta den fond eller stiftelse som är rätt just för dig. Till exempel finns det både stora nationella fonder och små lokala stiftelser och allt däremellan! Här är några bra vägar att gå för att hitta just ditt bidrag:

  • Googla “fonder och stiftelser”. Exempelvis finns det fonder och stiftelser som riktar sig mot internationellt utbyte, ungdomar, kulturelltutbyte, friluftsliv med mera.
  • Gå in på länsstyrelsen för att söka bidrag där just du bor: https://stiftelser.lansstyrelsen.se/ 
  • Gå till biblioteket och sök i Stora fondboken
  • Kontakta ditt regionala scoutkansli och/eller samverkansorganisation. De kan kanske hjälpa dig rätt.
  • Titta på orten där du bor – finns det någon organisation till exempel Lions Club eller Rotary som delar ut stipendier?
  • Är du med i en församling? Ofta finns det ungdomsstipendier som delas ut lokalt.
  • Finns det något lokalt företag som kan tänka sig att sponsra ditt äventyr?
  • På den här sidan hittar du information om Scouternas egna fonder