Foto: Mio Kuschick

Internationellt på kåren

 

Digitala möten med andra sidan jorden, programaktiviteter och högtider, det finns alltid något att hitta på med världen som tema.

 

Kanske din kår har en vänskapskår i ett annat land och på så vis får veta mer om andra scouttraditioner, kanske kan din kår ta emot internationella scouter som reser till Sverige. Möjligheterna är många, vi bor alla i Scoutland!

Läs mer om Scoutland

Hitta kontakter

Idag är det lättare än någonsin att komma i kontakt med människor som man aldrig har träffat innan, eller att hålla kontakten med gamla scoutvänner. Samtidigt kan det vara svårt att hitta i den djungel av kontaktvägar som finns i sociala medier.
En väg att ta är att vända sig till facebookgruppen Scouting in Sweden. Där kan du hitta internationella scouter som är intresserade av utbyten med svenska scouter eller som vill starta ett gemensamt projekt.

Hitta sponsorer och stipendier

Världsscoutorganisationen WOSM har listat möjliga sätt att söka finansiering för internationella scoutaktiviteter i Europa. Det innebär en hel del pappersarbete för dig och för kåren men kan göra din dröm verklig! Vi föreslår också att du kollar på givarnas webbplatser för den senaste uppdateringen om deras möjligheter och deadlines. Kom gärna med frågor, adress ser du nedan.

Aktiviteter hemma

Ett av scouternas målspår handlar om Förståelse för omvärlden. Scouterna är en fredsrörelse och vi vill bidra till att skapa en bättre värld. Ett bra sätt att skapa förståelse för omvärlden är genom att lära känna scouter från andra platser med andra erfarenheter.

Om ni behöver inspiration till aktiviteter på temat omvärlden och globalt samhällsengagemang kan ni leta i Aktivitetsbanken.

Internationella högtider

Thinking Day 22 februari

World Thinking Day är ett tillfälle för oss alla att lära oss mer om scouter i världen, våra likheter och olikheter. Varje år släpper WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) ett aktivitetspaket för att uppmärksamma olika utmaningar och problem i världen att reflektera över. På WAGGGS hemsida kan du läsa mer och ladda ner tidigare års aktivitetspaket på engelska, franska, spanska och arabiska.

St. Georgsdagen 23 april

Sankt Georg är scouternas skyddshelgon och firas den 23 april. Firandet ser olika ut över hela världen men de flesta uppmärksammar dagen på något sätt. Om ni har en vänkår utomlands eller har scoutvänner i andra länder, passa på att fråga hur de firar Sankt Georg!

Många kårer i Sverige firar genom att läsa legenden om Sankt Georg eller uppmärksammar berättelsen på andra sätt.

Fredsdagen/ Alla scouters dag 21 september

Den 21 september firar vi Scouternas fredsdag. Det är också FN:s fredsdag, samma dag som generalförsamlingen har sitt första sammanträde för säsongen.

Samma dag firar vi i Sverige 100% scout! För att delta i högtiden tar du på dig din scoutdräkt under din vardag för att visa din omgivning att du är 100% scout.

International Day of the Girl 11 oktober

Internationella flickdagen uppmärksammas av WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) den 11 oktober. Dagen är även en temadag för FN sedan 2021. Syftet är att uppmärksamma flickors rättigheter och vikten av att motverka ojämlikheten, diskriminering och övergrepp som flickor världen över drabbas av. WAGGGS tar fram ett tema för dagen varje år och bidrar med verktyg för att stötta scouter världen över för att fira flickdagen.