Innehållsrik matlagning

Program för äventyrare

I den här åldern är kompisarna och att passa in i gruppen oerhört viktigt. Äventyrarna bestämmer mycket själva och testar på att leda mer. De funderar på framtiden och börjar ta ställning och engagera sig i större samhällsfrågor. Många äventyrare åker iväg på häftiga arrangemang utanför kåren för första gången.

Märken

Märken är ett kul sätt att koppla en kunskap eller en upplevelse till något. Som äventyrare finns det många spännande märken att ta. Våga utmana till större äventyr och större tankar!

Hög med märken

Gör äventyret lite häftigare med märken för grottvandring, snorkling eller överlevnad.

Engagera äventyraren i samhällsfrågor med märken för hållbarhet, klimatet och HBTQ.

Målspår och scoutmetoden

Med ett genomtänkt syfte för varje aktivitet blir scouting så mycket mer än att bara ha roligt tillsammans. Vi kallar det målspår. För varje åldersgrupp finns beskrivningar av vad målspåren betyder för scouter i den åldern. Scoutmetoden är det arbetssätt som all scouting bygger på t.ex. genom att arbeta i patruller och lära genom att få testa själv.

Äventyrarnas handbok

Äventyrarnas handbok är just vad namnet säger, en handbok för äventyrare. Boken handlar om att leda äventyrarna till att själva uppleva äventyr med lite stöd av ledarna. Boken är alltså riktad direkt till scouten och dennes patrull.

Blädderexemplar av boken

Arrangemang

För äventyrare finns nationella arrangemang där du åker som enskild scout tillsammans med andra scouter från olika delar av Sverige.

Blå Hajken för äventyrare

Ett 8-dagar långt äventyr i midsommartid, där scouterna rör sig till fots i den bohuslänska vildmarken, paddlar längs urgamla farleder, mot kusten, där de möts av västerhavets salta hav och kala klippor.

Upplev

Ett äventyr där äventyraren möter ett nytt land och en ny kultur. Till skillnad från många andra av Scouternas arrangemang är fokus på friluftsliv och vandring mycket mindre. Upplev fokuserar istället mycket mer på andra delar ur scoutmetoden, såsom patrullsystemet och lokalt och globalt samhällsengagemang.

Aktivitetspaket

Färdiga aktivitetspaket, terminsprogram och annat programmaterial som passar bra för äventyrare.

Sunt prat

Suntprat finns för att prata tillsammans med unga om alkohol, droger, porr,
gaming och sociala medier. Det är sådant som är eller kan upplevas positivt men som kan vändas och bli problematiskt. Suntprat har metoder och material för att sätta igång och prata, för att främja psykisk hälsa och förebygga beroende.

Hajk

Äventyren

För äventyrarscouter finns det åtta deltagandemärken som kallas för äventyr. Äventyren är projekt som genomförs i patrullen som själv bestämmer vilket äventyr de vill genomföra. Tanken är att ni arbetar med ett äventyr under en termin.

Samhällsengagemang

Finns det något som dina scouter går och stör sig på? Eller något de skulle vilja var annorlunda? Ta då saken i egna händer och gör något åt det! Tillsammans med patrullkompisar har de makt att påverka – sätt igång och rädda världen!

Action on body confidence

Action on Body Confidence är ett fristående påbyggnadsmaterial till Free Being Me. Avslöja problemen som lågt kroppsligt självförtroende orsakar barn och unga i samhället och planera ett projekt för att skapa förändring.

Trygga möten

Aktiviteter och övningar för att få äventyrarna att fundera på hur de själva och andra fungerar. Målet är att de ska känna sig säkrare i att själva vara en del i att motverka mobbning, kränkningar och övergrepp

Bygga patrull

För äventyrare kan patrullen bli en riktigt stark gemenskap där de känner sig trygga att våga prova nya saker och bli uppskattad för det de bidrar med. Patrullen är en del av scoutmetoden som det passar extra bra att jobba med för äventyrarscouter.

Våldspreventiv verktygslåda

Tänk på den våldspreventiva verktygslådan som en låda med legobitar där varje legobit är ett
våldspreventivt verktyg. Du kan sätta samman alla legobitar till en större utbildning eller endast
använda ett par.

Internationella flickdagen

Den 11 oktober uppmärksammas Internationella flickdagen. WAGGS har tagit fram olika verktyg för att öka medvetandet kring olika frågor som påverkar flickor och stödja det arbete scoutrörelsen gör för att stärka flickors rättigheter.

Terminsprogram

Det finns sju färdiga terminsprogram för äventyrare. De innehåller program för tio möten som kan kombineras med aktiviteter som ni själva vill lägga till.

Aktivitetsbanken

I Aktivitetsbanken finns massvis med aktiviteter att inspireras av eller att köra precis som de är! Du kan filtrera på äventyrare för att få fram sökresultat som passar för åldersgruppen.