Program för utmanare

För utmanare, som brukar gå i årskurs 9 och på gymnasiet, är vänner och gemenskap viktigt.

I Scouterna ställs utmanarna inför större uppgifter i ett allt tydligare internationellt sammanhang. Scouterna provar på vuxenrollen och alla får utrymme att testa och hitta sina roller. Som utmanarscout får man ta ett stort ansvar samtidigt som det är okej att vara barnslig eller bara vara.

Projekt och utmaningar

Utmanarscouter styr själva vad de vill göra. För att få saker att hända är det bra att driva det som projekt. Ett projekt kan vara allt från att åka iväg på fjällvandring till att lära sig dansa salsa. Det finns dessutom tio utmaningar, med tillhörande märken, som är som projekt med vissa teman.

Kom igång med ett projekt genom att spela projektspelet!

Våga utmana!

Utmanarnas bok, Våga utamana, är till för att ge scouterna redskap och inspiration för att tillsammans, med stöd av ledare, skapa sitt program. Det mesta i den här boken kommer inte bara till nytta i scouterna. Att jobba i projekt har man nytta av i alla möjliga situationer. I boken finns även de tio utmaningarna beskrivna, plus mycket mycket mer!

Utmaningarna

Det finns tio utmaningar. Två av dem görs på egen hand och resten görs tillsammans i utmanarlaget. De individuella utmaningarna har lite fastare regler. De andra bestäms tillsammans i utmanarlaget. Här är några exempel på utmaningar. Samtliga tio finns beskrivna i "Våga utmana!".

Början

Den första utmaningen är en ensamhajk där du är för dig själv i naturen. Ta med dig din utmanarbok och fyll i profilkortet med vad du vill utveckla som utmanarscout. Var flera på ensamhajker samtidigt så kan ni träffas och fortsätta hajken tillsammans.

Utforska - utmaning tillsammans

Utforska genom att göra något ni aldrig gjort tidigare. Eller utforska en helt nytt ställe i naturen. Utforska kan även vara att utforska hur ni tänker och känner.

Orka - utmaning tillsammans

Behöver ni få orken tillbaka och funderar på vad som egentligen driver er? Eller vill ni göra en utmaning där ni testar hur mycket ni fysiskt orkar, som att göra en riktigt långvandring? Då är Orka rätt för er.

Ta ställning - utmaning tillsammans

Fundera på vad ni tycker är viktigt och ta ställning för det på ett aktivt sätt. Eller ta reda på vad olika partier eller organisationer står för så ni har den fakta som behövs för att kunna ta ställning.

Fortsättningen

När det är dags att lämnna utmanarscouterna reflekterar du över vad som har hänt och vad du har lärt dig. Du skapar en film, en målning eller något annat som berättar om vad du varit med om.

Arrangemang

Som utmanare finns det riktigt häftiga arrangemang att delta i.

Blå hajken

Under 11 eller 12 dagar får du uppleva ett sant vildmarksäventyr. Välj mellan Forsfararana där du bygger en flotte och färdas nerför Klarälven, eller Jägarna där du går på vandring i Jämtlandsfjällen.

Explorer Belt

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare. Tillsammans med en kompis vandrar du 16 mil under 10 dagar genom ett okänt område. Ni får själva planera mat, logi och klara mötet med främmande människor.

World scout jamboree

En gång i livet har du möjlighet att åka som deltagare på världsscoutjamboree med tiotusentals andra 14-17 åringar från nästan alla världens länder. Vart fjärde år arrangeras en världsscoutjamboree, eller world scout jamboree som den heter på engelska. År 2023 är det dags nästa gång. Då hålls den i Sydkorea.

Målspår och scoutmetod

Med ett genomtänkt syfte för varje aktivitet blir scouting så mycket mer än att bara ha roligt tillsammans. Vi kallar det målspår. För varje åldersgrupp finns beskrivningar av vad målspåren betyder för scouter i den åldern. Scoutmetoden är det arbetssätt som all scouting bygger på t.ex genom att arbeta i patruller och lära genom att få testa själv.

Aktivitetspaket

Färdiga aktivitetspaket som passar bra för utmanare.

Samhällsengagemang

Finns det något som dina scouter går och stör sig på? Eller något de skulle vilja var annorlunda? Ta då saken i egna händer och gör något åt det! Tillsammans med patrullkompisar har de makt att påverka – sätt igång och rädda världen!

Adolf Fredriks scoutkår på Brittmäss

Action on body confidence

Action on Body Confidence är ett fristående påbyggnadsmaterial till Free Being Me. Avslöja problemen som lågt kroppsligt självförtroende orsakar barn och unga i samhället och planera ett projekt för att skapa förändring

Trygga möten

Aktiviteter och övningar för att få äventyrarna att fundera på hur de själva och andra fungerar. Målet är att de ska känna sig säkrare i att själva vara en del i att motverka mobbning, kränkningar och övergrepp.

Vad tar plats i ditt liv?

Det finns en hel del saker som kan vara svåra att prata om. Kan man bli beroende av sociala medier? Hur vet du om någon dricker för mycket? Är porr problematiskt?

Suntprat vill öppna för samtal kring sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr. Det är områden i vardagen som kan ge oss glädje och kamp, inspiration och skam och göra att våra liv berikas och förminskas. Att prata om detta med vänner, vuxna eller familjen är inte alltid helt enkelt. Prata på Scouterna? Här är två upplägg för scoutmöten.