Nyhet9 november 2023

“Hållbarhet är superviktigt för framtiden”

I oktober lanserade Scouterna certifieringen Hållbar scoutkår, ett sätt för kårerna att se över sitt hållbarhetsarbete och bli hållbarhetscertifierade. Under en eftermiddag undersökte Erica Aronsson 23 år från Sjöscoutkåren Drakarna i Bromma tillsammans med några scouter från kåren hur många kryss de kunde checka av på hållbarhetslistan.  

Hållbar scoutkår Erica från Sjöscoutkåren Drakarna


 
– Hållbarhet kan vara självklart för vissa, men alla börjar på olika nivåer, säger Erica. 

För ett år sedan antog hennes kår en hållbarhetspolicy och valde en hållbarhetsansvarig. Det blev Erica.  
 
– Det här är min hjärtefråga och jag har försökt pitcha in det här tidigare, så jag blev invald i styrelsen och fick uppdraget.  

Vad tänker du om Scouternas nya hållbarhetscertifiering?  
–  Jag tror att många scoutkårer gör mycket redan, men det är viktigt att uppmärksamma det arbetet som redan görs. Kanske vi kan bli en inspiration till andra, och få andra att göra grejer man inte har tänkt på tidigare. Man kanske vill jobba med hållbarhet men inte vet var man ska börja. Då kan det vara att ha en lista med saker som man kan börja med. Det finns både långsiktiga och kortsiktiga saker att göra.  

Varför är det här arbetet viktigt? 
–  Hållbarhet är superviktigt för dagens och framtidens ungdomar, för vår generation. Jag har alltid varit hålbarhetsintresserad och tycker att det är viktigt att göra det man kan. När jag har ett engagemang i kåren och Scouterna så är det ett lätt sätt att gräva och göra skillnad där jag står. Jag gör det jag kan i kåren där jag är aktiv. 

 För att få märket hållbar scoutkår måste kåren klara minst 25 av 50 punkter. Vissa klarade Drakarna lätt. Andra var lite svårare. 

 

–   Vi har dålig återvinning, nu i veckan tog vi äntligen tag i det. Små steg tar en framåt. Det är viktigt att göra det enkelt för folk att göra enkla val, det tror jag på. 

Erica Aronson
Hållbar scoutkår

–  Jag hoppas att det här nationella initiativet kan motivera fler att engagera sig i arbetet, och samtidigt fungera som en inspiration för verksamheter och föreningar utanför Scouterna, säger Erica Aronsson. 

Liknande nyheter

15 nov 2023

Hanna är kårens yngsta ordförande någonsin: “Äh, hur svårt kan det vara?” 

Visst har Hanna varit scout sen hon var liten. Men hon hade knappast räknat med att bli ordförande efter bara ett år i sin nya stockholmskår. "Jag...

12 okt 2023

Kebnekaiseprotokollet – Tillsammans mot ett hållbart friluftsliv

Scouterna var en av de friluftsorganisationer som deltog under STF:s klimattoppmöte den 10 - 14 september på Kebnekaises fjällstation. Tillsammans med...

02 okt 2023

Tips till scoutledaren: Så kan du prata med dina scouter om svåra saker 

Utgå från fakta, förmedla lugn, skapa trygghet och en känsla av hopp. Det är några av de saker du kan tänka på när du träffar scouter som upplevt...