Lägerkostnader

En av de roligaste saker du kan göra som scout är att åka på läger. Det kan vara allt från små läger med egna scoutkåren eller stora internationella läger med tiotusentals deltagare.

Vad kostar ett läger?

Kostnaderna för läger varierar väldigt mycket. En hajk eller övernattning över en helg kan kosta 100-200 kronor för att täcka matkostnader. Ett sådant arrangemang kan också vara gratis. Det beror ofta på hur mycket pengar scoutkåren har.

Större läger som sträcker sig över en vecka kostar mer. Det kan röra sig om ett par tusen kronor för mat, resa, material och hyra av lägerplats.

 

Vad är det som kostar?

När man åker på läger med Scouterna är det olika saker som kostar. Det kan exempelvis vara:

  • Mat
  • Transport till och från lägret
  • Material
  • Eventuella aktiviteter

Ledare och andra vuxna brukar ställa upp gratis och lägga sin fritid på att skapa ett roligt läger för deltagarna.

Scouternas stödfond

Scouterna har en stödfond som du kan söka bidrag från för deltagande på läger och arrangemang bland annat. Kanske har du eller din familj inte råd att kunna följa med på läger med kåren. Då kan stödfonden hjälpa till! Du kan också få hjälp med särskild utrustning som kan behövas.

Du kan också söka bidrag till någon annan från fonden. Du söker pengar genom att fylla i ett formulär på nätet. Det kan göras när som helst på året.

Scouternas stödfond

Vad kostar Scouternas arrangemang?

Varje år skapar Scouterna ett antal egna arrangemang. Det är till exempel Blå hajken, Explorer Belt och Upplev.  Oftast behöver du som deltagare stå för en viss del av kostnaden men vi jobbar ständigt för att hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt.

Scouternas arrangemang

Sök bidrag

Ska du på ett läger eller en hajk som kostar mycket pengar kan du söka bidrag, till exempel från fonder eller stiftelser.

Söka lägerbidrag

Hur mycket kostar en världsscoutjamboree?

De dyraste arrangemangen är världsscoutjamboreerna. Det beror på vart i världen lägret ligger, på andra kontinenter har det kostat runt 40 000 kronor för deltagarna, inklusive resa. Men när det är i Europa blir det betydligt billigare.

Många sänkte sina egna kostnader genom att söka bidrag och samla in pengar på olika sätt. I priset ingick alla resor till och från lägret, alla resor inom landet, boende, mat och lägervistelsen.

En världsscoutjamboree är ett av de längsta arrangemangen, de sträcker sig över tre till fyra veckor.