Foto: Linnea Wedelin

Internationell scouting på hemmaplan

Borta bra men hemma bäst. På den här sidan kan du hitta tips om hur ni kan bjuda in världen till er scoutverksamhet.

Aktiviteter

Det finns miljoner scouter över hela världen vilket innebär miljoner möjligheter till internationella utbyten, men ibland går det inte att resa utomlands för att träffa dem. Det kan bero på en pandemi, dålig ekonomi eller brist på ledare med tillräckligt många semesterveckor. Oavsett anledning kan det vara kul att veta att det finns massor av internationella aktiviteter som du som scout eller din kår kan ta del av utan att lämna scoutlokalen.

Vad, varför, hur?

Ett bra ställe att börja på är att sätta ett mål. Vad vill ni göra? Varför vill ni göra det? Och hur ska ni sen genomföra planen? Ett mål kan vara så enkelt som att vilja lära känna scouter i andra länder för att det är kul. Det kan också vara en del av en större plan att kunna träffas på läger längre fram. Oavsett om det handlar om att förändra världen eller att skapa den mest spännande terminsplaneringen för din avdelning så finns det alltid något att hitta på.

Om ni inte har några egna idéer på en gång är det alltid bra att kolla runt vad andra scouter håller på med. Sociala medier är ett superbra sätt att hålla kontakten med scouter man träffar på läger men också för att komma i kontakt med nya scouter. Kanske finns det någon som redan har ett intressant projekt på gång och letar efter sällskap!

Internationella evenemang hemifrån

Visste du att det går att träffa scouter från andra länder utan att lämna scoutlokalen? Varje år i oktober arrangeras JOTA-JOTI, Jamboree on the air och Jamboree on the internet. Det är en digital jamboree över internet eller över radio där scouter från hela världen deltar. Du kan ansluta digitalt hemifrån som enskild scout eller tillsammans med din kår och delta i massor av aktiviteter.

JOTA-JOTI är också ett perfekt tillfälle att skapa ett internationellt nätverk med scoutvänner. Vänner som du kan träffa om du åker på en jamboree i den fysiska världen. Det kan finnas andra scouter med liknande intressen att starta ett utbyte med!

Utbyte eller bara för kåren?

Att ha ett internationellt utbyte är kul! Här kan du läsa mer om att hitta en vänkår och hur er kår kan bjuda in till internationella aktiviteter

Internationellt på kåren

Ibland vill man bara stanna hemma. Här kan du läsa tips om hur ni kan skapa internationella aktiviteter på hemmaplan och fira internationella högtider.