Foto: Linnea Wedelin

Internationell scouting på hemmaplan

Borta bra men hemma bäst. På den här sidan kan du hitta tips om hur ni kan bjuda in världen till er scoutverksamhet.

Aktiviteter

Det finns miljoner scouter över hela världen vilket innebär miljoner möjligheter till internationella utbyten, men ibland går det inte att resa utomlands för att träffa dem. Det kan bero på en pandemi, dålig ekonomi eller brist på ledare med tillräckligt många semesterveckor. Oavsett anledning kan det vara kul att veta att det finns massor av internationella aktiviteter som du som scout eller din kår kan ta del av utan att lämna scoutlokalen.

Internationellt på kåren

Ett bra ställe för kåren att börja är att sätta mål. Vad vill ni göra? Varför vill ni göra det? Och hur ska ni sedan genomföra planen? Oavsett om det handlar om att förändra världen eller att skapa spännande terminsplanering för din avdelning så finns det alltid kul saker att hitta på. Här kan du läsa tips om hur ni kan skapa internationella aktiviteter på hemmaplan och fira internationella högtider.

Vänkår och andra digitala scoutkontakter

Ett mål kan vara så enkelt som att vilja lära känna scouter i andra länder för att det är kul! Det kan också vara en del av en större plan att kunna träffas på ett läger längre fram.
En idé är att hitta en vänkår. De äldre scouterna i er kår kan ha digitala möten tillsammans med scouter i samma ålder. De yngre scouterna kan skriva brev eller ta bilder att skicka till vänkåren. Fundera på vad som funkar för er. Kanske vill er vänkår vara med på ett läger, en kurs eller något annat evenemang som ni arrangerar? Exempelvis kan ett distriktsläger vara ett bra tillfälle att bjuda in vänkåren.

Det alltid bra att kolla runt vad andra scouter håller på med. Sociala medier är ett superbra sätt att hålla kontakten med scouter man träffar på läger men också för att komma i kontakt med nya scouter. Kanske finns det någon som redan har ett intressant projekt på gång och letar efter sällskap! Här är länken till Facebookgruppen "Scouting in Sweden".

Internationella evenemang hemifrån

Varje år i oktober arrangeras JOTA-JOTI - Jamboree on the air och Jamboree on the internet. Det är en digital jamboree över internet eller över radio där scouter från hela världen deltar. Du kan ansluta digitalt hemifrån som enskild scout eller tillsammans med din kår och delta i massor av aktiviteter, spel och chattar.

JOTA-JOTI är ett perfekt tillfälle att skapa ett internationellt nätverk med scoutvänner. Vänner som du kan träffa om du åker på en jamboree i den fysiska världen. Eller scouter med liknande intressen att starta ett utbyte med.

Azimuth

Azimuth är en digital plattform för att hitta scoutkontakter, idéer, grupper och evenemang i Europa.