South Korean flag on a flagpost

Sydkorea

Sydkorea – vårt mål och landet där vi kommer uppleva världsscoutjamboreen 2023. Ett land med många kontraster, traditionellt och modernt på så många sätt. Landet som har gått från att vara en fattig jordbruksnation efter andra världskriget till att idag vara bland de rikare i Asien. Företagsjättar som Hyundai och Samsung har fått fart på landets export och den koreanska musiken (K-pop) och skönhetsindustri (K-beauty) tar över världen.

Korea bjuder oss på fantastiskt landskap, gamla tempel, marknader fyllda av hantverk, gamla seder, moderna miljonstäder, k-kultur och inte minst det koreanska köket.

Snabbfakta

  • Huvudstad: Seoul
  • Statsskick: Republik med president som statsöverhuvud
  • Språk: koreanska
  • Tid: +8 timmar (+7 timmar under sommaren)
  • Elektricitet: 220 volt, adapter behövs inte.
  • Valuta: won
  • Namn: vanligaste namnen i Korea är Kim, Lee och Park. Glöm inte att man i Korea först säger familjenamnet och sedan förnamnet.

Geografi 

Landets yta är 100 210 km² och det omges av Japanska havet i öster, Koreasundet i söder och Gula havet i väster. Sydkorea är ungefär ¼ av Sveriges storlek och har 51,8 miljoner invånare (2020). Sydkorea ligger på den södra delen av Koreahalvön och skiljs från Nordkorea av en demilitariserad zon. Till Sydkorea hör cirka 3 500 små öar. Seoul är landets största stad; därefter följer mångmiljonstäderna Pusan och Inchon. Landets högsta bergstopp är vulkanen Halla-san som är 1 950 meter högt. Berget ligger på ön Jeju, vilket också är landets största ö. 

Klimat 

I Sydkorea är det inlandsklimat. Vintrarna är långa, kalla och torra och somrarna är fuktiga och varma. Det är monsun i landet mellan juni och september. Då faller tre femtedelar av nederbörden i landet.  

Religion 

Sydkorea har ingen statsreligion. 33 % av befolkningen (2010) är kristen och 25 % är buddhister. Därutöver det är 15 % anhängare av traditionell inhemsk religion, 15 % är medlemmar i någon nyreligiös rörelse och 10 % tillhör konfucianismen. 

Historia

Den koreanska halvöns historia har präglats av de omkringliggande ländernas maktanspråk. Under flera hundra år låg halvön under kinesiskt inflytande. 1910–1945 ockuperade Japan halvön. Landet blev självständigt 1948, samtidigt som Nordkorea. Sydkorea hamnade under den amerikanska intressesfären och fick ett starkt ekonomiskt stöd av USA, medan Nordkorea hamnade under den Sovjets intressesfär. Det blev många tvister mellan de två länderna efter självständigheten. Detta resulterade i Koreakriget. Striderna fortsatte fram till juli 1953. Något fredsavtal slöts aldrig men man enades om ett vapenstilleståndsavtal och en demilitariserad zon längs gränsen vid den 38e breddgraden.

En demokratiseringsprocess tog fart på 80-talet. Sedan 1987 har det hållits allmänna val i landet där presidenten väljs för en period på fem år. Vid valet 1992 blev Kim Young-Sam president, han var den förste presidenten utan militär bakgrund på tre årtionden.  

År 1997 inleddes den asiatiska finanskrisen. Den skakade Sydkoreas ekonomiska stabilitet.  

2012 blev Park Geun-Hye, dotter till den forne diktatorn Park Chung-Hee, landets första kvinnliga president. Hon tvingades avgå 2017 till följd av korruptionsanklagelser. 

Kommunikation

Transportportsystemet i Korea är väl utvecklat. Man kan både flyga, åka buss eller ta tåget mellan de större städerna. Taxi är ett annat populärt alternativ. I huvudstaden Seoul är tunnelbanan det bekvämaste sättet att ta sig runt. Tunnelbanor finns i de sex största städerna.  

Sjukvård

Sjukvården är väl utvecklad men dyr. Det är stora skillnader i hälso- och sjukvård mellan olika samhällsskikt och mellan stad och landsbygd. En del av sjukvårdssystemet utgörs av traditionell sjukvård med örtmedicin. 

Jord- och skogsbruk

Det odlas bara på 1/5 av Korea mark. Jordbruket sker främst i floddalarna och låglandet i väster och söder. Främst odlas våtris. Dessutom odlas det korn, bönor, potatis och vete samt frukt. 

Skogen utarmades svårt fram till 1945, och situationen förvärrades under Koreakriget. Sedan dess har skogsplanteringskampanjer genomförts, och nu är 2/3 av landet skogtäckt. 

Utbildning

Den konfucianska läran har i många århundraden genomsyrat samhällsstrukturen och det sociala livet i Korea. Utbildning och högre studier har därför haft hög status, men länge var det bara en liten del av befolkningen som fick möjlighet att gå i skolan. Nu är grundskolan (9 år) obligatorisk och kostnadsfri. Störst fokus läggs på koreanska, matematik och naturkunskap. Engelska är obligatoriskt från år tre. 

Det finns mer än 200 högskolor och universitet i Sydkorea, och inget annat land har lika stor andel medborgare som avlägger universitetsexamen. 

Industri och näringsliv

I början av 1960-talet började landet omvandlas från jordbruksland till industriland och blev en av Asiens fyra ”tigrar” (tillsammans med Hongkong, Singapore och Taiwan). Detta gjordes tack vare framgångsrika femårsplaner som gav en snabb tillväxt i ekonomin. Sydkorea blev en stor exportör av fartyg, bilar och telekommunikationsprodukter och är nu en världsledande IT-nation. Sedan 2004 är Sydkorea en världsledande varvsnation och särskilt inom de största container- och tankfartygen.  

Näringslivet domineras av de fem stora industrigrupperna Hyundai, Samsung, Daewoo, LG och SK. 

Top photo by Daniel Bernard on Unsplash, second photo by Cait Ellis on Unsplash