Scouter demonsterar för klimatet vid COP26 2021

Agera för klimatet

Klimatet är den viktigaste frågan för unga idag. Eftersom Scouterna är en barn och ungdomsrörelse borde ju dessa frågor få jättestor plats! Men hur gör scouter klimataktivism? Du kan skriva motioner, demonstrera, så en äng eller ta snygga bilder till en instakampanj. Kolla in de här tipsen för att vässa klimatkampen!

Finns det något hopp? 

Ja, det är klart det finns hopp! Men det behövs stora och snabba krafttag för att nå klimatmålen, både i Sverige och i resten av världen. Mest hänger det på att politiker och företag tar klimatmålen på största allvar. 

Därför behöver vi scouter göra allt vi kan för att visa vad vi tycker. Vi måste jobba tillsammans, Scouter och alla andra i samhället för att kunna vända trenden. Du är väl med? Här nedan kommer ett gäng med tips och inspirerande läsning om personer som agerar för klimatet runtom i världen.

Scouten Ay Young har gjort över 800 konserter med solenergi

Ay Young är inte bara amerikans scout utan även musiker och miljöaktivist. Hans konserter "battery tour" drivs helt med solcellsladdade batterier. Nu gör han ett album om de 17 globala målen - tillsammans med stora artister från hela världen. Även detta helt producerat med solenergi!

Följ hans arbete på @aymusik

5 idéer – det här kan du kämpa för! 

Du vet att du vill göra något för klimatet. Kämpa för en bättre värld. Men vilken fråga ska du driva? Här är några förslag – ni kommer säkert på många fler! Eller ni håller kanske inte med – hitta på nya! 

Skriv en motion och förändra

Skriv en motion till Scouternas stämma tex om att vi bara ska resa klimatsmart eller att verka för att så många arrangemang som möjligt ska servera växtbaserad mat.  

Om du vill påverka scouterna – så här skriver du en motion >> 

Föreslå Världens längsta blomsteräng

Föreslå att din kår ska vara med och skapa Världens längsta blomsteräng. Det är ett projekt av Naturskyddsföreningen och Postkodlotteriet för att öka den biologiska mångfalden i Sverige, genom att plantera ängsblommor i vägkanter och rensa bort invasiva arter som lupiner. 

Få kommunen att gynna djuren

Föreslå att din kommun ska satsa på att gynna mångfalden av djur, insekter och växter, till exempel genom att anlägga gröna tak på skolorna, och så ängsblommor i vägrenar och rondeller. Kanske kan din scoutkår hjälpa till? Kan ni få adoptera en rondell, eller vägkanten som leder till kårens hus? Gör i så fall en grej av det i lokaltidningen också! 

Kräv säkra cykel- eller gångvägar

Känns det osäkert eller kanske till och med farligt att cykla eller gå till scoutlokalen? Kräv att din kommun fixar det! Få lokaltidningen att haka på. Alla barn och unga borde ha säkra och smidiga cykel- och gångvägar. 

Engagera en kommunpolitiker i din fråga

Mejla en kommunpolitiker om att införa mer växtbaserad och ekologisk mat i alla kommunens verksamheter, tex skolor. Kanske har du fått många namn på en namninsamling? Skicka den!

Dykande scouter räddar korallrev

Att lära känna och vårda naturen ligger de flesta scouter varmt om hjärtat. Utifrån de egna förutsättningar gör alla scouter sitt bästa för att förstå och skydda den biologiska mångfalden vi har på jorden.

Muhyiddin scoutkår på Maldiverna, en önation 75 mil sydväst om Indien, har därför lärt sig att dyka och studerat namnen på olika fiskar och lärt sig om de hotade korallreven. De utförde aktiviteter för att skydda och återuppbygga korallrev bara några meter under ytan.

Kolla in deras arbete på Tiktok @muhyiddinscouts

Så tycker vi

procent

av alla unga i Sverige tycker att klimatförändringarna är den viktigaste frågan för alla världens länder att prioritera

procent

anser att klimatet nått ett nödläge

procent

har miljö och klimat som sin största hjärtefråga

Tycker du samma?

Siffrorna från en undersökning gjord av Svenska FN-förbundet, LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer) och Utrikesdepartementet är tydliga – klimatet är enligt barn och unga den absolut viktigaste frågan för en hållbar värld och framtid.  

Trots att frågan är så viktig, och kommer ha en stor påverkan på framtiden, har barn och unga alldeles för liten möjlighet att påverka politiken. Om vuxenvärlden tog sig tid att lyssna på barn och ungdomar skulle det finnas ännu fler vägar till lösningar och nödvändiga förändringar än det gör idag. Här har vi samlat statistik som visar på de viktigaste åsikterna på internet just nu: ungas tankar kring klimatet. 

De miljöproblem som idag oroar mest är: 

1. Klimatförändringar 

2. Att isarna smälter 

3. Skövlingar och bränder i regnskogen 

4. Plast och föroreningar i haven 

 • 44 procent tänker på den globala uppvärmningen och klimatförändringarna någon gång i veckan. 19 procent tänker på det dagligen. (exempel på visualisering) 
 • Nästan 7 av 10 unga är positiva till att de kan påverka utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. 
 • 67 procent tycker inte att deras föräldrars generation har gjort tillräckligt för att göra Sverige mer hållbart. 
 • De som enligt unga har störst ansvar för att Sverige ska bli mer miljö- och klimatmässigt hållbart: 
  1. Politiker 
  2. Företag 
  3. Den enskilda människan 
  4. Andra 

Klimatkämpar i världen

”Hans besök bevisade för mig att ett barn kan förändra världen”

“Mari” Copeny var bara åtta år när hon 2016 fick träffa USA:s dåvarande president Barack Obama efter att hon skrivit ett brev till honom om vattenkrisen hemma i staden Flint. Sju månader efter besöket godkände Obama en investering på 100 miljoner dollar för att reparera och förbättra stadens vattensystem. ”Hans besök bevisade för mig att ett barn kan förändra världen”, har Copeny berättat för The Oprah Magazine. 

Idag är Mari, eller "Little Miss Flint" som hon kallas på sociala medier, 13 år och kämpar fortfarande för rätten till rent dricksvatten för fler. Bland annat samarbetar hon med ett vattenreningsföretag för att förse samhällen som saknar rent dricksvatten med filter.  

Följ Maris viktiga arbete på hennes Instagramkonto @littlemissflint

”Engångsartiklar av plast borde förbjudas i hela landet, och producenterna behöver ta ett större ansvar”

Aditya Mukarjis kamp för klimatet började när han som 13-åring såg en video där en veterinär försökte avlägsna ett sugrör från en sköldpaddas nos. Aditya började gå runt till caféer och restauranger i New Delhi för att försöka få dem att sluta använda sugrör av plast. Och han blev en bidragande faktor till att över en halv miljon sugrör byttes ut mot mer hållbara alternativ, inom bara fem månader. ”Engångsartiklar av plast borde förbjudas i hela landet, och producenterna behöver ta ett större ansvar”, säger Aditya.

Sedan dess har Mukarjis roll som opinionsbildare bara vuxit. Nu är han 15 år och har också engagerat sig i kampen för att bevara skog, han deltar i klimatstrejker och är volontär på organisationen Chintan Environmental Research and Action Group som arbetar med avfallssortering och miljömässigt hållbara lösningar i New Delhi. 

Peppiga konton på Insta 

Vi har samlat några av de mest framstående klimataktivisterna just nu. In och följ för inspiration, kunskap och pepp! Vilken är din favorit? Och vilka har vi missat?  

Caillum Hedderman,

Irländsk scout och klimataktivist, följ hans konto på @callium_hedderman

Lina Bunelius

Kämpar för biologisk mångfald, klimat och skydda skogar i Sverige på @lburnelius

Hilda Flavia Nakabuye

Klimataktivist och grundare av Fridays4Future i Uganda, bli inspirerad på @nakabuyehildaflavia

4-hörnsövning utifrån klimatstatistik

Använd dig av statistiken ovan och gör en fyra hörnsövning i på scoutmötet! Håller ni med varandra eller skiljer sig kanske åsikterna något? Om vi pratar mer om klimat kan vi både inspirera och bli inspirerade till att göra mer. Genom att visa hur mycket du bryr dig kan du få någon annan att bry sig mer.

Så blir du aktivist på Instagram

Instagram har 500 miljoner dagliga användare över hela världen* och är en av de största sociala medieplattformarna. Det ger er unik möjlighet att nå ut med ditt budskap till en bred publik, men också en stor utmaning i att sticka ut bland ett enormt antal användare. Här beskriver vi hur du kan gå tillväga för att nå ut med din aktivism på Instagram och vad som är viktigt att tänka på.

Aktivist på Instagram

Påverka med text

Skapa engagemang och påverka fler med en träffsäker text. Här kommer en liten guide. 

Påverka med text

Så blir du en klimatkämpe på internet

Måste man demonstrera för att vara engagerad? Såklart inte. En soffliggare kan göra små stordåd med hjälp av sin dator. Här är några tips för dig som vill påverka på nätet. 

Klimatkämpe på internet

Att tänka kreativt – hur hittar man på nya idéer?

För att få uppmärksamhet måste man sticka ut. Men det är inte alltid enkelt att på beställning tänka nytt (och dessutom vara originell!), därför har vi samlat några praktiska tips som kan hjälpa dig på vägen.

Tänka kreativt

Scouter för klimatet

Vi inom Scouterna jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor sen flera år tillbaka. Varje dag lär vi unga scouter hur de kan ta en aktiv del i samhället och våga lita på sin egen röst. Genom att jobba i små grupper, patruller, hjälper vi varandra. För tillsammans med andra blir vi starka.

Scouter för klimatet