Så blir du en klimatkämpe på internet

Måste man demonstrera för att vara engagerad? Såklart inte. En soffliggare kan göra små stordåd med hjälp av sin dator. Här är några tips för dig som vill påverka på nätet. 

Skriv så det känns

Vad blir du berörd av? Vad går dina vänner och bekanta igång på? Fakta är en viktig grundbult, men det är också viktigt att skriva så att folk känner något. 

Källa på det?

Nyfikna människor kommer att fråga dig, dina motståndare kommer att ifrågasätta dig – så se till att din fakta kommer från pålitliga källor som t.ex. universitet, organisationer och experter (som är experter på riktigt, och alltså har en relevant bakgrund). 

Skapa en folkstorm med ett par mejl

Visste du att en matbutik kan uppleva att det är en folkstorm om bara en handfull kunder frågar efter samma sak? Så sällan hör vi av oss med önskemål! Mejla din matbutik, kommun eller rektor – och se gärna till att ett par kompisar gör detsamma. Är det ett företag kan du skriva i deras sociala kanaler så att alla ser. 

Trolla trollen

Får du kommentarer från folk som ljuger och som helst vill förstöra diskussionerna? Grattis, du har stött på ett troll. =( Ge dem inte så mycket uppmärksamhet, utan spara din energi till viktigare saker. Svara trollen för att övertyga din egen målgrupp, inte för att övertyga trollet – hen har redan bestämt sig. Tänk också på att när du reagerar på eller kommenterar på någon annans inlägg så uppmärksammas det mer, och når ut till fler. Inte jättebra om det handlar om till exempel en klimatförnekare. 

Var schysst

Tonen i sociala medier är inte alltid så schysst, och det kan vara lätt att dras med. Föreställ dig att personen du skriver till skulle sitta mitt emot dig. Hur skulle du uttrycka dig då? 

Sugen på fler tips?

Så blir du aktivist på Instagram

Instagram har 500 miljoner dagliga användare över hela världen* och är en av de största sociala medieplattformarna. Det ger er unik möjlighet att nå ut med ditt budskap till en bred publik, men också en stor utmaning i att sticka ut bland ett enormt antal användare.

Aktivist på instagram
Scouter demonsterar för klimatet vid COP26 2021

Att demonstrera – hur fungerar det egentligen?

Vad får man – och vad får man inte – göra när man demonstrerar? Hur arrangerar du en egen demonstration, eller hittar någon att delta i? Kolla in listan här nedan med tips på hur du kan komma igång. 

Att demonstrera

Påverka med text

Skapa engagemang och påverka fler med en träffsäker text. Här hittar du en liten guide för att komma igång. 

Påverka med text

Agera för klimatet

Klimatet är den viktigaste frågan för unga idag. Eftersom Scouterna är en barn och ungdomsrörelse borde ju dessa frågor få jättestor plats! Men hur gör scouter klimataktivism? Du kan skriva motioner, demonstrera, så en äng eller ta snygga bilder till en instakampanj. Kolla in de här tipsen för att vässa klimatkampen!

Agera för klimatet

Tänka kreativt

Hur hittar man på nya idéer?
För att få uppmärksamhet måste man sticka ut. Men det är inte alltid enkelt att på beställning tänka nytt (och dessutom vara originell!), därför har vi samlat några praktiska tips som kan hjälpa dig på vägen.

Tänka kreativt