Nyfiken på

WSJ 23s föreläsningsserie

Varmt välkommen till den svenska kontingentens föreläsningsserie för dig som är IST, avdelningsledare och CMT till WSJ 2023!

Sydkorea är kontrasternas land. Ta chansen att lära dig mer, tillsammans med andra i vår kontingent. Vid fyra tillfällen kommer vi att lyssna på spännande berättelser från olika perspektiv och på olika ämnen. Du kan delta på alla träffar, eller några. Ingen föranmälan krävs och förutsatt att föreläsaren så tillåter spelas tillfällena in och publiceras efteråt.

IST, avdelningsledare och CMT är varmt välkomna att delta. Tillfälle 1 är IRL för IST på förträffen, övriga digitala och öppna för alla vuxna i kontingenten.   

Allt du behöver veta om Korea!

Scouten Kyung-Bin delar med sig av sin kunskap om Koreas historia, språk, social interaktion, skolsystem, scouting, ålderssystem men ger även praktiska tips om appar, transporter och sevärdheter (Seoulcentrerat).

 

Sydkorea – lärdomar, intryck och erfarenheter från våra perspektiv 

Cecilia “Cia” Johansson & Roland Idemyr
2012 flyttade Cia till Seoul för att öppna IKEAs första varuhus i landet, IKEA Gwangmyeong, som vid öppnandet var världens största varuhus. Hon har mångårig erfarenhet från IKEAs svenska retail-verksamhet och på senare år IKEAs museum.  Cias man Roland Idemyr kommer tillsammans med Cia att dela med sig till oss av sina lärdomar, intryck och erfarenheter av Korea – historia, kultur, värderingar, utbildning och arbetsliv. Roland lämnade sitt jobb i Sverige för att flytta med Cia till Sydkorea och blev då ordförande för Svenska Handelskammaren och var också mentor till ett flertal unga koreaner.  

Tidpunkt: 28 januari - på IST-förträffen Hökarängens skola i Stockholm

Har Sydkorea respekterat mänskliga rättigheter sedan 1987, eller inte? 

Mänskliga rättigheter och demokratisk konsolidering i Sydkorea med Gabriel Jonsson 

Docent Gabriel Jonsson berättade om sitt forskningsprojekt som undersöker om Sydkorea har respekterat mänskliga rättigheter sedan revideringen av konstitutionen 1987 som införde direkta presidentval och hur respekten för mänskliga rättigheter har förändrats genom tiden. Läs mer här>>

Tidpunkt: 28 februari

 

Ett annat Korea -  grannlandet Nordkorea, historia och nutid 

Head of Contingent Erik Sillén

Svenska kontingentens egna Erik Sillén berättar om och visar bilder från sin resa till Nordkorea han gjorde som svensk turist. Erik berättar om allt från de iscensatta dansuppvisningar på gatan och spökhotellet till hur en av turistvännerna satte hela gruppen i fara.  

Tidpunkt: 22 mars

 

Maktförskjutning, dynamik och relationer - behöver vi oroa oss för säkerhetsläget när vi är i Sydkorea? 

John Rydqvist

I den här föreläsningen beskriver John Rydqvist kort den historiska kontexten på Koreahalvön och hur man ska värdera och tolka den pågående dynamiken mellan Nord- och Sydkorea. Hur ser Sydkoreas relationer med kringländerna, särskilt Nordkorea, ut? Varför skaffar Nordkorea kärnvapen och provar så många missiler? Vad gör Sydkorea för att söka stabilisera läget och minska risken för incidenter och väpnad konflikt? Vilken roll spelar Sverige? Behöver vi oroa oss för säkerhetsläget när vi är i Sydkorea? Det här är några frågor som föreläsningen ska försöka ge svar på. John Rydqvist jobbade fram till nyligen på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, men tjänstgör nu på Försvarsdepartementet. I över 20 år har han arbetat med säkerhetspolitiska frågor som rör Östasien och massförstörelsevapen.    

Tidpunkt: Onsdag den 26 april.

Unescos arbete och frågor kopplade till Sydkorea

Anna-Karin Johansson, Generalsekreterare, Svenska Unescorådet 

Som avslutning på Nyfiken på-serien bjuder vi på UNESCOs generalsekreterare Anna-Karin Johansson!

Sydkorea har ett stort engagemang i FN-organet UNESCO. Unescos bildades redan 1945 för att bidra till fred genom arbete med kultur, utbildning och forskning. Korea är en stat som har befunnit sig i en pågående konflikt nästan lika länge. Strävan mot fred, utbildningens roll och kulturarvens betydelse präglar Koreas engagemang i Unesco.

Tidpunkt: Måndag den 15 maj

Föreläsningarna sker i samarbete med Sensus.

Om Korea

Läs mer om landet Korea som på kort tid gått rån att vara en fattig jordbruksnation efter andra världskriget till att idag vara bland de rikare i Asien. 

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om WSJ23 i Korea

Tipslista

Den här listan innehåller tips på saker som kan vara bra att packa med sig, samt i vilken väska du bör packa det.