Scouter demonsterar för klimatet vid COP26 2021

Att demonstrera – hur fungerar det egentligen?

Vad får man – och vad får man inte – göra när man demonstrerar? Hur arrangerar du en egen demonstration, eller hittar någon att delta i? Kolla in listan här nedan med tips på hur du kan komma igång. 

"Alla medborgare har de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna där yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet ingår."

Den meningen innebär lite enklare uttryckt att var och en får uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster, som vid en demonstration till exempel. Men hur arrangerar man en demonstration? 

Kom igång 

Börja prata med människor du känner för att få dem att förstå hur allvarligt du tycker att problemet du vill demonstrera för är, eller varför du känner så starkt för saken. Kanske hittar du någon eller några som vill vara med och demonstrera ihop med dig. För visst går det bra att demonstrera ensam, men det blir både lättare och ger oftast större effekt ju fler ni är. 

Nu börjar förberedelserna på riktigt: 

  • Gör plakat – ju större och mer kreativa desto bättre. 
  • Ta fram ett budskap. Kom ihåg att det måste komma från hjärtat. Skriv det ni vill säga, inte det ni tror att andra vill höra. Om ni tror fullt ut på det ni säger så gör andra det också. Här kan du lära dig mer om hur du skriver ett effektivt budskap>>.
  • Bjud in människor att demonstrera med er. Lokalpolitiker, företagare, föräldrar och vänner. Ju fler desto bättre, och många äldre vill gärna stötta ungas engagemang. 
  • Sök tillstånd för er demonstration. Det gör ni enklast här: https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/allman-sammankomst/ 

Sprid ordet 

Nu är det dags att börja dela med er av era planer. Börja med det mest självklara: lägg ut i sociala medier. Varför demonstrerar ni? När och var? 

Uppmuntra människor att delta, men också att dela ert budskap online. All support är viktig! 

Det är också smart att kontakta lokaltidningen, och om det finns lokala tv- och radiostationer i närheten. Även efter demonstrationen är det bra att kontakta dem med bilder och lite händelser från demonstrationen, även om de kanske inte varit där på plats. Kom ihåg att det du demonstrerar för är viktigt, och därför behöver ni nå ut till fler. 

Demonstrera online 

Det finns många som inte kan eller vill demonstrera fysiskt. Man vill inte missa jobb eller skola, eller så kanske man inte känner sig trygg eller bekväm. 

Tur att det finns alternativ! 

Demonstrera eller strejka digitalt. Visa upp en skylt, sjung en sång, klipp ihop en video. Det finns oändligt med kreativa lösningar för att visa sitt stöd och engagemang för en fråga eller ett initiativ. Du kan också vara aktiv och skriva under namninsamlingar och upprop för frågor du bryr dig om. Och slutligen: glöm inte hashtaggen! 

När demonstrationen är över 

Fira! Fira att du genomförde demonstrationen eller att du skrev under den där namninsamlingen och delade på Instagram för att få fler att skriva under. Att du stod upp för det du tror på och det du bryr dig om. Det är värt att fira! 

Så blir du aktivist på Instagram

Instagram har 500 miljoner dagliga användare över hela världen* och är en av de största sociala medieplattformarna. Det ger er unik möjlighet att nå ut med ditt budskap till en bred publik, men också en stor utmaning i att sticka ut bland ett enormt antal användare. Här beskriver vi hur du kan gå tillväga för att nå ut med din aktivism på Instagram och vad som är viktigt att tänka på.

Aktivist på instagram

Så blir du en klimatkämpe på internet

Måste man demonstrera för att vara engagerad? Såklart inte. En soffliggare kan göra små stordåd med hjälp av sin dator. Här är några tips för dig som vill påverka på nätet. 

Klimatkämpe på internet

Påverka med text

Skapa engagemang och påverka fler med en träffsäker text. Här kommer en liten guide. 

Påverka med text

Tänka kreativt

Hur hittar man på nya idéer? För att få uppmärksamhet måste man sticka ut. Men det är inte alltid enkelt att på beställning tänka nytt (och dessutom vara originell!), därför har vi samlat några praktiska tips som kan hjälpa dig på vägen.

Tänka kreativt

Agera för klimatet

Klimatet är den viktigaste frågan för unga idag. Eftersom Scouterna är en barn och ungdomsrörelse borde ju dessa frågor få jättestor plats! Men hur gör scouter klimataktivism? Du kan skriva motioner, demonstrera, så en äng eller ta snygga bilder till en instakampanj. Kolla in de här tipsen för att vässa klimatkampen!

Agera för klimatet