Gå till huvudinnehållet
Hem

Äventyra i en trygg miljö

Scouterna ska vara en trygg plats där du kan utforska och utmanas på dina egna villkor. Därför jobbar vi med Trygga Möten. Målet är att Scouterna ska vara fritt från kränkningar och övergrepp, i alla former.  

Scouter i grupp på klippa, som blickar in i kameran

Utbildning

Trygga Möten erbjuder olika former av utbildningar såsom webbkurser, workshops och hur ni registrerar hjälpföräldrar.

Läs mer här

Råd och stöd – när något händer

Här får du som råd, stöd och riktlinjer för hur scoutkårer och medlemmar bör agera i situationer kopplade till barn och ungas trygghet samt säkerhet eller olämpligt ledarskap.

Läs mer här

Trygg verksamhet – förebyggande

För att skapa en trygg verksamhet behöver ni alltid hålla frågorna om barns trygghet aktuella. Det finns flera sätt ni kan göra detta på. Här hittar du tips på olika förebyggande åtgärder och aktiviteter samt hur du som ledare kan involvera scouterna i att utveckla trygghetsarbetet i kåren.

Läs mer här

Psykisk hälsa

Scouterna vill bidra till att möta den växande psykiska ohälsan bland unga. Vi vill vara en del av den hälsofrämjande kraft som civilsamhället kan utgöra och bidra med det vi är bäst på – att stärka unga människor i att tro på sig själva!

Kanske behöver du stöd i hur du ska bemöta en scout som mår dåligt eller så tycker du bara det är intressant och viktigt att jobba med ämnen som handlar om mående och känslor. Här har vi samlat kunskap, material och tips på temat psykisk hälsa till dig som är ledare i Scouterna.

Om psykisk hälsa

Listening Ears

Scouternas mål är en trygg verksamhet fri från övergrepp och kränkningar i alla former. Att prata om det som är svårt är grunden för att kunna skapa trygghet och möjliggöra utveckling! Syftet med Listening Ears är att skapa en trygg miljö för barn och unga genom att det finns vuxna funktionärer tillgängliga för samtal om allt möjligt på våra större arrangemang och läger.

Kanske vill ni anordna ett eget Listening Ears på ert läger? Här kan ni hitta mer information om sådant som kan vara bra att tänka på!

 

Listening ears

Anpassat ledarskap

Vi funkar olika! Scouterna vill att alla barn och unga ska kunna vara med, utifrån sina förutsättningar. ADHD, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar syns inte, men innebär ändå behov av ett anpassat ledarskap.

Här hittar du kunskaper och verktygen efter de behov som finns i gruppen. Gå webbkursen Anpassat ledarskap, upptäck vårt bildstödsmaterial med scouttema och få bra tips från unga med NPF.

Anpassa efter behov

Registerutdrag för alla ledare

Vi ska vara en verksamhet fri från övergrepp. Genom att begära in registerutdrag för alla ledare kan vi förhindra att någon som tidigare blivit dömd för sexual- eller barnpornografibrott eller allvarligare former av våldsbrott har ansvar för barnen.

Enkelt att få hjälp i svåra frågor

Medlemmar och scoutkårer som är anslutna till Scouterna kan få råd och stöd i situationer och frågor kopplade till Trygga Möten, såsom kränkningar och övergrepp, oro för barn, psykisk ohälsa och ledaransvar. Detta finns centralt hos Scouterna under vardagar.  Kontakta Trygga Mötens samordnare om du behöver råd och stöd i din scoutverksamhet eller har andra frågor som rör Trygga Möten.

Telefon: 08-568 432 05

Telefontid 09.00 - 16.00 vardagar.

Jenny Lowebrant

Samordnare Trygga Möten

Jenny Lowebrant

jenny.lowebrant@scouterna.se

Ingrid Häggblom

Samordnare Trygga möten

Ingrid Häggblom

ingrid.haggblom@scouterna.se

Akut hjälp under kvällar och helger

Har du behov av akut hjälp under kvällar och helger, kontakta Scouternas jourtelefon på nummer: 08-568 432 22