World Scout Jamboree 2023 Korea

World Scout Jamboree 2023

I augusti 2023 samlades återigen tiotusentals scouter från hela världen på en gemensam jamboree. Den här gången arrangerades världsscoutjamboreen av scouterna i Sydkorea. Temat för den svenska kontingenten var ”Min röst – din röst”.

Slutrapport

Att organisera Svenska kontingentens resa till Sydkorea har varit ett enormt projekt. Arbetet har pågått i 3,5 år och omsatt drygt 78 miljoner kronor. Det är med god marginal det största enskilda researrangemanget som sker från Sverige och vi har gjort det, med få undantag, med ideella krafter. Så vad har vi dragit för lärdomar och vad tar vi med oss till nästa läger för deltagare och ideellt engagerade?

Press

För pressförfrågningar, se kontaktuppgifter på vår kontaktsida.

Alla avdelningar är hemma i Sverige

Det stora jamboreeäventyret är nu avslutat. Alla avdelningar är tillbaka i Sverige. Vi vill rikta ett stort tack till alla ledare och deltagare som tillsammans med vårt planeringsteam (CMT) och våra funktionärer (IST) gjort den här upplevelsen möjlig. 2023 har rekordmånga svenska scouter deltagit i sitt livs äventyr i Sydkorea. 2 100 personer har utforskat Sydkorea, deltagit i en jamboree med 40 000 deltagare från 158 länder, knutit vänskapsband för livet och nu kommit tillbaka till Sverige med ryggsäckar och sinnen fullpackade av minnen.

Berätta om jamboreen för andra

Många scouter kommer berätta om sina upplevelser i Sydkorea i sina scoutkårer, i skolan, för sponsorer och andra. Här finns ett förslag på presentation du kan utgå från. Fyll gärna på den med dina egna bilder.

Presentation (pptx, 25.2 MB)

Stort massmedialt intresse

Vårt jamboreeäventyr har varit uppmärksammat i massmedia. Här finns en länk till ett urval av alla artiklar.

Notified

Utvärdering och uppföljning

Alla som varit en del av den svenska kontingenten kommer att få en enkät skickad till sig. Utskicket sker via epost. Enkäten innehåller en rad frågor om din jamboreeupplevelse. Vi är tacksamma om du tar dig tid att fylla i den. Dina tankar och erfarenheter är viktiga för oss när vi utvärderar projektet och planerar för nästa jamboree.

Information till vårdnadshavare vid hemkomst

Ditt barn har nu kommit hem efter ett fantastiskt äventyr. Efter tre veckor fyllda av intryck, nya vänner, varmt klimat, annorlunda mat, utmanande lägerliv, långa dagar och ibland korta nätter behöver hen tid för att mentalt landa in i vardagen idag. Det är inte samma tonåring som kommer hem till dig som du skickade iväg. Erfarenhetsbanken har blivit påfylld på ett ovanligt intensivt sätt. Med erfarenheter som skiljer sig från mycket annat.

Här finns information till dig som vårdnadshavare om hemkomsten. Informationen är också utskickad via mail.

Intyg till dig som haft uppdrag under jamboreen

Ladda ner uppdragsintyg som ett bevis på din insats. Filen är i pdf-format där du kan fylla i ditt namn och skriva ut.

En väldigt annorlunda jamboree

Det blir inte alltid som en har föreställt sig. Det har vi lärt oss mycket om under den här resan. Värmen, en ofärdig lägerplats och en tropisk storm har gjort den 25:e världsscoutjamboreen till något som kommer sätta sig särskilt i minnet hos många. Vi vet att de allra flesta deltagare fick en väldigt bra lägervistelse. Vi vet också att för en del blev det mer utmanande än vad vi hade förväntat oss.

När deltagarna nu är tillbaka hemma kommer vi i den svenska planeringsorganisationen (CMT) att fortsätta arbetet med att utvärdera, analysera och beskriva vad vi tar med oss från jamboreen.

Läs mer om vad som händer nu

Senaste nytt

19 aug 2023

WSJ23

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med hemresan.

16 aug 2023

WSJ23

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket...

15 aug 2023

WSJ23

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.

14 aug 2023

WSJ23

Ett steg i taget

I Sverige förknippar vi ofta scouterna med friluftsliv och för oss är det lätt att ta oss ut i naturen...

Nyhetsarkiv WSJ23

Svenska kontingenten på sociala medier

Instagram

Följ oss på Instragram, wsj23_sweden

Facebook

Följ oss på Facebook, Svenska kontingenten – Världsscoutjamboreen 2023 i Sydkorea

Avdelningar

Här finns alla avdelningars respektive konto listade.

Information som var aktuell under resan till Sydkorea

Lägerlivet i Sydkorea

Här hittar du praktisk information och aktiviteter för vår tid i Sydkorea efter jamboreen.

Den stora resehandboken

Äntligen är den här – den stora resehandboken! Vi har i handboken samlat den viktigaste informationen för er resa. Du hittar trygghetsinformation, praktiska detaljer kring resan, checklistor för en vanlig dag, kommunikationsvägar och en hel del mer.

Till handbokssidan
South Korean flag on a flagpost

Om Sydkorea

Sydkorea – vårt mål och landet där vi kommer uppleva världsscoutjamboreen 2023. Ett land med många kontraster, traditionellt och modernt på så många sätt. Landet som har gått från att vara en fattig jordbruksnation efter andra världskriget till att idag vara bland de rikare i Asien. Företagsjättar som Hyundai och Samsung har fått fart på landets export och den koreanska musiken (K-pop) och skönhetsindustri (K-beauty) tar över världen.

Korea bjuder oss på fantastiskt landskap, gamla tempel, marknader fyllda av hantverk, gamla seder, moderna miljonstäder, k-kultur och inte minst det koreanska köket.

Om Korea

Deltagare

Att åka som deltagare på världsscoutjamboreen i Korea kan bli ditt livs scoutupplevelse. Bara en gång i livet har man chansen att följa med. Här hittar du information som är relevant för dig som deltagare.

Avdelningsledare

Att åka som ledare på världsscoutjamboreen i Sydkorea är en möjlighet för dig att få vara med om en häftig resa, utvecklas som person och ledare samtidigt som du bidrar till och får se unga växa och vara med om en unik upplevelse. Du gör det möjligt för nio scouter att vara med om sitt livs scoutupplevelse. Här hittar du information som är relevant för dig som avdelningsledare, till exempel filer och material från förträffarna.

IST

Att vara  IST:are är en unik möjlighet att lära känna människor från hela världen och få en utmanande jamboreeupplevelse samtidigt som du bidrar till att ungdomar från hela världen får en fantastisk lägerupplevelse. Här hittar du information som är relevant för dig som åker som IST, till exempel filer och material från förträffarna.

För föräldrar

Inför att ens barn ska åka på världsscoutjamboree kan man ha många frågor. Och det är helt naturligt. Visst, det är en upplevelse för livet för barnet men det är också långt bort och under lång tid, dessutom tillsammans med personer man inte känner. Vi har här sammanställt några av de vanligaste funderingarna, som kanske även du går och klurar på!

Vad är World Scout Jamboree 2023?

NÄR?

Jamboreen pågår 1-12 augusti 2023. Svenska kontingentens resa inkluderar en rundresa i området, vilket innebär att du kommer att behöva avsätta sammantaget ca 3 veckor sommaren 2023. Datumen för utresa och återkomst till Sverige kan skilja sig åt mellan de olika avdelningarna beroende på praktiska flygarrangemang.

VAR?

SaeManGeum, Sydkorea. Den nyanlagda lägerplatsen ligger precis vid havet på Koreahalvöns västkust, ca 30 mil söder om huvudstaden Seoul.

ANSÖKAN

Ansökan stängde 30 april 2022 för deltagare och IST, och 28 februari för ledare.

NÄSTA JAMBOREE

Wold Scout Jamboree 2027 kommer vara i Polen.

Om WSJ23

Inspirera kåren!

Ta del av tips och inspirationsmaterial du kan använda för att sprida information om WSJ 2023

FAQ

De vanligaste frågorna och svaren om Världsscoutjamboreen 2023 i Sydkorea

Ekonomiskt stöd

Här har vi samlat information om stipendier för att täcka delar av, eller hela kostnaden för jamboreen.

Kontakt

Har du frågor som du inte får svar på här på sajten? Kontakta jamboreeorganisationen så hjälper vi dig!